Svečano obilježena 27. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

27.obljetnica Počasno-zaštitne bojne

Hrvatska vojska važan je element ukupnog sustava sigurnosti RH i zajednički cilj svih nas je da imamo snažnu i respektabilnu vojsku, poručuje Banožić.

Prigodnom svečanošću, Taktičko-tehničkim zborom i predstavljanjem sposobnosti postrojbi Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku je u petak, 26. veljače 2021. godine obilježena 27. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“ na kojoj su nazočili ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima.

Uz zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, svečanosti je nazočio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH  Zoran Milanović.

Ministar obrane čestitavši pripadnicima Dan Počasno-zaštitne bojne kazao je kako je riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske koja već godinama uspješno provodi odgovorne zadaće, te tako dokazuje svoju sposobnost, profesionalnost i obučenost.

„Moja zadaća kao ministra obrane, ali i svih nadležnih za sustav obrane je da osiguramo primjerene uvjete i sredstva za rad, te tako doprinesemo daljnjem jačanju Hrvatske vojske. Sigurnost naših građana i hrvatske države nema cijenu i ona treba biti jedan od prioriteta“, rekao je ministar obrane i podsjetio, a potom i zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su se borili pod znakovljem elitne postrojbe HV-a naziva Hrvatski gardijski zbor.

„Hrvatska vojska važan je element ukupnog sustava sigurnosti Republike Hrvatske i zajednički cilj svih nas na vlasti, ali i svih drugih političkih opcija, je da imamo snažnu i respektabilnu vojsku“, zaključio je ministar Banožić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na njihovoj izvrsnosti, požrtvovnosti i hrabrosti, te rekao: „Vjerujem da ćete u naredno vrijeme raditi na poboljšanju ionako svoje visoke kvalitete. Vojni poziv je način života, a mi ćemo se truditi i dalje jačati i modernizirati Hrvatsku vojsku“.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul rekao je ovom prigodom da ova postrojba baštini tradiciju postrojbi iz Domovinskog rata, te da je utemeljena na zajedništvu, hrabrosti i domoljublju svih njenih pripadnika.

„Ova postrojba namijenjena je ljudima čvrstog karaktera, ljudima koji imaju jasnu viziju i koji su usredotočeni na svoju misiju i zadaću“, istaknuo je brigadir Burčul. U toj prigodi, održana je i svečanost dodjele odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, a u ime odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih obratila se satnica Sanela Lažeta.„Zadovoljstvo je stati ovdje i zahvaliti se na časti i priznanjima koje ste nam dali. Koristim ovu prigodu da čestitam svojim pohvaljenim i nagrađenim kolegama i svima onima koji su nam kolegijalnošću i podrškom pomogli ovo ostvariti, ovo je i vaše priznanje", poručuje Lažeta.

 

Također, uzvanici su obišli i Taktičko-tehnički zbor, a pripadnici Počasno-zaštitne bojne predstavili su sposobnosti svoje postrojbe.

Satnija za osiguranje tako je izvela metodsko-pokazne vježbe detekcije eksplozivnih naprava pomoću službenih pasa i uporabu Anti-dron puške QR 07S, Zaštitna satnija imala je metodsko-pokaznu vježbu rad vodiča službenog psa zaštitne namjene, a svoje sposobnosti i opremu predstavila je i Počasna satnija, Posadna satnija te Satnija za potporu.

Svečanost je svojim nastupom uveličao Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.