Predsjednik Milanović na svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka 101. brigade ZNG

Predsjednik Milanović na svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka 101. brigade ZNG

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 101. brigade ZNG-a/HV-a.

 Svečanost je održana u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama, a u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je kako je na ovu obljetnicu došao i zato što je ovo zagrebačka postrojba. Dodao je da je bilo dirljivo i ponizno gledati slajdove fotografija ljudi koji više nisu tu, misleći pri tom na poginule pripadnike 101. brigade ZNG-a. „Natjera te da na trenutak spustiš pogled i da se zapitaš gdje sam bio ja. Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu, radio sam za Hrvatsku, ali nisam nosio pušku. Slava i čast, što da kažem više od toga“, rekao je.

 Nadalje, Predsjednik je poručio da se moramo držati zajedno iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti. „Svađa zna biti katkada produktivna, ali bitno je da se složimo. Da shvatimo da nas malo, koliko nas ima, ne možemo nikako uspjeti i da nemamo šanse ako nemamo nekakvu osnovnu razinu sloge“, istaknuo je.

 Govoreći o stvaranju hrvatske države predsjednik Milanović rekao je da ćemo vječno pamtiti ljude koji su u ratu dali život. “Zadržimo sjećanje na te ljude, na te hrabre ljude. U svakoj velikoj priči, u svakoj velikoj plovidbi i avanturi uvijek se sve svodi na malo dobrih i pravih ljudi. Oni su branili Hrvatsku. Svi drugi su bili dobronamjerni i promatrači. Živjela naša zemlja, dajmo joj sve što možemo, dajmo joj malo više od toga, ali ove ljude ne smijemo zaboraviti!“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanoj akademiji obratili su se i predsjednik Udruge 101. brigade ZNG-a/HV-a Sergije Dražić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Darko Nekić i zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur.

 Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.