Odana počast poginulim i preminulim antifašistima

Odana počast poginulim i preminulim antifašistima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen kosturnice na  Gradskom groblju u Varaždinu obilježen je Dan antifašističke borbe, a počast svim poginulim i preminulim antifašistima je u pratnji Husarske garde, a u ime varaždinske županije  odala zamjenica župana Silvija Zagorec.

Uz zamjenicu župana  počast su odali i članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije na čelu s Milivojem Dretarom, dužnosnici Grada Varaždina predvođeni zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem,  kao i Krešo Bosak, predstavnik PU varaždinske.

Pozvavši sve prisutne na minutu šutnje, zamjenica župana je naglasila kako danas odajemo počast poginulim i preminulim sudionicima antifašističke borbe koji su hrabro braneći našu zemlju od fašističkog okupatora, branili pravo na slobodu, jednakost, toleranciju i miran  suživot svih ljudi bez obzira na vjeru, rasu i spol.

Oni su se suprotstavili zločinačkoj ideologiji i na tome smo im zahvalni. Antifašističke vrijednosti su ukorijenjene u temelje našeg društva i na nama je da ih čuvamo i njegujemo – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Inače, Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.