U Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 je ranjeno, dvoje je nestalih

U Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 je ranjeno, dvoje je nestalih

Na današnji dan prije 26 godina, u pet ujutro, počela je vojno-redarstvena operacija Oluja. U samo 84 sata u akciji u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 11 tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja. Već drugog dana akcije hrvatske snage oslobodile su Knin, pa se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Za hrvatsku samostalnost, neovisnost i slobodu u Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 ih je ranjeno, a dvoje je nestalih.

U Kninu je sve spremno za obilježavanje 26. obljetnice Oluje, održana je generalna proba. Na Trgu Ante Starčevića otkriven je Spomenik hrvatskim braniteljima poginulim i nestalim u Oluji. Zbog epidemioloških razloga, središnja svečanost ove će se godine održati na stadionu Nogometnog kluba Dinara. Točno u 9 i 43, u vrijeme ulaska hrvatskih snaga u Knin 1995., počet će svečanost podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

- Čast i ponos - znači dignuti zastavu na kninskoj tvrđavi kao simbol pobjede, simbol završetka rata. Nakon skoro 5 godina sudjelovanja u tom ratu - to je bio jedan kraj, kraj imamo slobodu, imamo mir zbog koje smo se i uključili u taj rat, rekao je Ivo Plenča, Specijalna jedinica Jastrebovi, Šibenik.

- Ja sam jako ponosna što smo mi iz HR i jako volim svoju zemlju tako da mi je ovo velika čast pogotovo stajat sa svim tim ljudima, Matea Jelić, olimpijska pobjednica.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, izrazivši počast i neizmjernu zahvalnost braniteljima.

Premijer Andrej Plenković u čestitki je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja istaknuo kako nam je žrtva hrvatskih branitelja dala slobodu, ponos i državu, što se ne smije zaboravit, a da su pred nama nove bitke za modernu i razvijenu Hrvatsku

To što neki od generala neće doći na večerašnji prijam u Kninu nije bojkot - izjavio je predsjednik Zoran Milanović i ustvrdio da su poziv dobili prekasno. A na primanje koje on organizira na Kninskoj tvrđavi neće doći predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, pa se i na to osvrnuo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je nakon polaganja vijenaca na Mirogoju da Vlada ni u jednom trenutku nije zanemarila temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a to su Domovinski rat i hrvatski branitelji, na čemu smo im iznimno zahvalni.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položen zajednički vijenac brojnih izaslanstava i upaljene svijeće.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/u-oluji-je-zivot-dalo-239-hrvatskih-branitelja-1430-je-ranjeno-dvoje-je-nestalih-2571724

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.