Osim u Kninu, praznik se obilježava diljem Hrvatske

Osim u Kninu, praznik se obilježava diljem Hrvatske

Osim u Kninu, praznik se obilježava diljem Hrvatske. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, puštanjem golubova listonoša i bakljadama slavi se pobjeda, ali i odaje počast žrtvama Domovinskog rata. 

Slavlje je počelo još sinoć - 222 baklje obasjale su Krčki most i riječki Molo Longo u spomen na poginule hrvatske branitelje.

- Emocije su naravno uvijek tu i osjećaj ponosa, rekao je jedan građanin.

Bakljada i u Metkoviću. Veterani Četvrte gardijske brigade zapalili su 26 baklji i na mostu izvjesili zastavu brigade, ispod koje su doveslali u neretvanskoj lađi. Na riječkom Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

- Doista smo zahvalni svim braniteljima koji su omogućili jedinstvenu i cjelovitu Hrvatsku, rekla je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

- Puna sam emocija, izgubila sam sina u Domovinskom ratu, branio je Baniju, Slavoniju bio je pripadnik 2. gardijske brigade "Gromova". Otišao je s ovog našeg kraja na crtu bojišnice da možemo živjeti u slobodi, rekla je predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Marija Kovač.

Tristotinjak golubova listonoša u "Letu za slobodu" pušteno je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru. U počast svim žrtvama položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

- Bolni su osjećaji na one koji su poginuli u ovome ratu, još su bolniji za one kojih još uvijek nema, one koje još uvijek tražimo, poručila je predsjednica Udruge ''Vukovarske majke'' Manda Patko.

- Vukovar i Knin su gradovi koji su obilježeni Domovinskim ratom, Vukovar je podnio žrtvu Domovinskog rata, dok je Knin simbol oslobođenja, naglasio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Simbolično u 9.43 vijenci i svijeće i u Osijeku, kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi.

- Peti kolovoza je prethodio i bio je zaglavni kamen onoga što nas je čekalo ovdje u Slavoniji i Baranji i Srijemu, a to je bila mirna reintegracija i konačno slobodna Hrvatska, istaknuo je izaslanik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović Lac.

U Puli - mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

- Svake godine se prisjećam kao da je jučer bilo. Bili smo na potezu do Bihaća, rekao je Mirko Marković iz 119. brigade iz Labina.

U Muzeju Domovinskog rata na Srđu, koji je bio prva crta obrane Dubrovnika, otvorena je virtualna izložba ''Dani ponosa".

- Sjećamo se ratnih zbivanja pa je za nas ovo živa povijest, rekla je jedna gospođa. 

Izložba će se moći vidjeti i večeras ispred crkve sv. Vlaha.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.