Nastup "Krila Oluje" oduzima dah

Nastup "Krila Oluje" oduzima dah

Akrobatska grupa hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" izvela je kratki prigodni program. Svoj vješti nastup posvetili su svim poginulim i nestalim braniteljima.

Kratki prigodni program akrobatske grupe "Krila Oluje" komentirao je natporučnik Danijel Rigo.

Akrobatska grupa "Krila Oluje" službeno je osnovana i javno predstavljena povodom desete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza 2005. godine u Kninu. Ove godine obilježavaju 16. godišnjicu svog formiranja.

Do danas su Krila Oluje zabilježila 211 službenih nastupa, od čega je 56 izvan Republike Hrvatske u 15 europskih država na najprestižnijim europskim zrakoplovnim manifestacijama. Na međunarodnim nastupima Krila Oluje uživo su vidjeli milijuni gledatelja, te ih bez sumnje možemo nazvati zrakoplovnim ambasadorima Republike Hrvatske u svijetu.

Cilj djelovanja akrobatske grupe je privlačenje novih kadrova u redove hrvatskog ratnog zrakoplovstva i promocija zrakoplovne kulture uz prezentaciju vrhunske vještine, discipline, timskog rada i profesionalnosti pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilote akrobatske grupe Krila Oluje odabrani su među pilotima i nastavnicima letenja iz sastava 392. eskadrile aviona, 93. krila u Zadru. Njihov svakodnevni posao je obučavanje budućih pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a letenje je akrobatskoj grupi samo jedna od dodatnih zadaća.

Tijekom svojih nastupa piloti Krila Oluje lete na svega nekoliko metara jedan od drugoga pri brzinama od 550 kilometara na sat, visine od 100 to 100 metara, a maksimalno opterećenje kreće se od -2,5 G do +6,5 G.

Krila Oluje lete na švicarskom turboprop avionu Pilatus PC-9M s 950 konjskih snaga. Maksimalna brzina mu je 320 čvorova, odnosno 590 kilometara na sat, a maksimalno opterećenje mu je od -3,5 G do +7 G.

U završnom preletu Krila Oluje izvela su tradicionalno zrakoplovni način odavanja počasti "Missing man" formacijom. Izdvajanjem jednog aviona iz formacije piloti diljem svijeta na simboličan način odaju počast poginulim i nestalim kolegama.

Svoj nastup i element Krila Oluje posvećuju svim poginulim i nestalim braniteljima. 

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.