Veliki jubilej DVD-a: Obilježen 70 rođendan vatrogasaca iz Šćepanja

Veliki jubilej DVD-a: Obilježen 70 rođendan vatrogasaca iz Šćepanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Šćepanje u subotu je proslavilo svoju 70. godišnjicu svetom misom u kapeli Svete Jelene Križarice, nakon čega je započeo svečani program. Glavni pokrovitelj manifestacije bio je načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić, a svečanosti je kao supokrovitelj proslave nazočio predstavnik poduzeća Vatropromet Predrag Bunjevac, potom predsjednik Općinskog vijeća Općine Breznički Hum Mario Fišter, predstavnik Varaždinske županije i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački. Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije kao i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, potom predsjednik Vatrogasne zajednice općine Breznički Hum Mario Šargač kao i drugi predstavnici VZO Breznički Hum, VZO Visoko i VZO Breznica, zatim predstavnici 20-ak prijateljskih DVD-a, župnik vlč. Josip Vragović te obitelj donatora kipa Svetog Florijana.
Tajnica DVD-a Šćepanje Mihaela Matak Plantić rekla je da je Društvo osnovano 1951. godine te je kroz 70 godina marljivim i humanim radom svojih članova provelo velik niz zadataka i aktivnosti. Društvo danas broji 66 izvršnih članova te 54 podupirajuća i pručuvna člana kao i 30-ak članova podmlatka i mladeži koji su aktivni na svim područjima vatrogasne djelatnosti.


Svečani program započeo je jutarnjom budnicom i nastupom Orkestra limene glazbe Sveti Martin iz Brezničkog Huma a nastvljen je vatrogasnim mimohodom te svečanim otvaranjem proslave od strane pokrovitelja - načelnika Zorana Hegedića, a potom primopredajom i blagoslovom novonabavljenog vatrogasnog vozila Nissan Navara Pickup s visokotlačnim modulom. Svečano je otkriven novi kip Svetog Florijana od strane donatora gospodina Josipa Horvata – Slavičara i voditelja projekta Branka Mataka, a potom je uslijedio blagoslov župnika vlč. Josipa Vragovića. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek zahvalio je svima na pomoći i donacijama te uručio odlikovanja najzaslužnijim članovima Društva. Brončanu plamenicu primilo je 12 članova, brončanu medalju njih 13, srebrne plamenice njih 5, a srebrne medalje 7 zaslužnih članova. Nedeljko Vukalović dodijelio je vatrogasne medalje sa zlatnim obilježjem Ivici Mahnetu i Josipu Horvatu, a najviše priznanje na proslavi za posebne zasluge u vatrogastvu i razvoju zaštite od požara i vatrogastva Franji Horvatu. Spomenice za 10 godina aktivnosti u DVD-u primilo je 6, a za 20 godina aktivnosti 3 člana. Najvažniju spomenicu Vatrogasni veteran, koja se dobiva za minimalno 30 godina operativnog staža i navršenih 60 godina života, primili su Josip Horvat i Branko Matak, dok su četirima članovima uručena visoka zvanja počasnih vatrogasnih časnika. Odlikovanja i zahvalnice te posebna priznanja potom su uručena djeci i drugim zaslužnim članovima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.