U Splitu uz dodjelu odlikovanja predsjednika Republike obilježeno 30 godina od osnutka Hrvatske ratne mornarice

U Splitu uz dodjelu odlikovanja predsjednika Republike obilježeno 30 godina od osnutka Hrvatske ratne mornarice

Predsjednik Milanović na Danu HRM u Splitu: More u granicama od Prevlake do Savudrije je naše i za njega odgovaramo

Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Splitu na svečanom obilježavanju Dana Hrvatske ratne mornarice i 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice. 

„Svaka država ima ono nešto po čemu je baš to što jest i bez čega nije to što jest. To je more, cijelo more. More je jednako Hrvatska. Naravno, i kontinent, i Zagora, i sjever jednako je Hrvatska, ali more i to svaka stopa, pedalj mora, od Savudrije do Prevlake, tih tisuću milja to je ono što je Hrvatska“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na svečanosti povodom Dana Hrvatske mornarice.   

Podsjetio je kako je tek posljednjih trideset godina, u cjelokupnoj povijesti, hrvatska država ima vlast u granicama od Prevlake do Savudrije. „To je sve naše i za to odgovaramo. To je zasluga ove generacije hrvatskih ljudi, hrvatskih mornara, onih koji su dali svoj život i onih koji to rade, grade i omogućavaju, zajedno s hrvatskom policijom na moru, da to bude čuvano, da to bude sigurno, naše. Puno je krvi - uslijed zavisti, ambicija i pohlepe - palo ne bi li se na kraju sve ovo skupa osiguralo. Očuvalo i bilo naše. I to košta ne samo u ljudskim životima, košta i u manje bitnom, a to je novac“, poručio je predsjednik Milanović.  

„Morat ćemo izdvajati novac. Zato svjestan koliko to košta i govorim da je naša dužnost racionalna, praktična i da svaki euro koji nam stoji na raspolaganju u europskim fondovima uzmemo i iskoristimo. Upravo zato da bi bilo za ono što nam nitko neće dati, za ono što moramo platiti sami, čak kada nam to prodaju najbliži saveznici, a to je oružje. To košta i sva lijepa suradnja i sve lijepe riječi, i obrambeni programi, na kraju se, nažalost, uvijek povlači na baznu točku, a to je da je svatko za svoju obranu odgovoran sam. I koliko plati, koliko procjeni da mu treba, koliko su susjedi ovakvi ili onakvi, toliko će na kraju imati“, istaknuo je predsjednik Milanović. 

„S ovog važnog mjesta za Hrvatsku - sva su važna na svoj način, ali bez ovog identiteta mora, Hrvatska nije ono kakvom je drugi vide, a to kako te drugi vide je vrlo često važnije od onoga kako sam sebe vidiš jer taj pogled je vrlo često mutan i nerealan - još jednom kažem čuvajte naše sveto hrvatsko more od početka do kraja“, poručio je predsjednik Milanović pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i pomorske policije na kraju svog obraćanja.  

Povodom Dana Hrvatske ratne mornarice i 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovao je Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, kapetana bojnog broda Zorana Medvidovića, kapetana fregate Željka Doku, pukovnika Dražena Milinovića i bojnika Milana Kronju. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su pukovnik Ante Boko, kapetan korvete Nenad Kontri, stožerni narednik Duško  Radić i stožerni narednik Pero Tadić.  

Predsjednik Republike donio je Odluku o promicanju djelatnih časnica i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin kapetana fregate pomorstva promaknut je kapetan korvete Ivo Musulin, u čin poručnice bojnog broda pomorstva promaknuta je poručnica fregate Sanja Čajsa, u čin poručnika bojnog broda pomorstva promaknut je poručnik fregate Dino Čobo. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.