Predsjednik Milanović u Splitu sudjelovao na obilježavanju osnutka Specijalne jedinice policije BATT

Predsjednik Milanović u Splitu sudjelovao na obilježavanju osnutka Specijalne jedinice policije BATT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u Splitu je sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BATT te je tom prigodom dodijelio odlikovanja pripadnicima Specijalne policije.

 Za Specijalnu policiju predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju rekao je kako je to danas elitna i velika postrojba hrvatske policije koja je prije trideset i jedne godine bila mala ponovivši pri tom da je sudbina zemlje ovisila o malom broju pravih i hrabrih ljudi. „Tako je to u svim ratovima i u ovom ratu u Ukrajini koji ovisi o braniteljima i srčanim borcima za obranu Kijeva. Ove stvari govorim s oprezom i suzdržano jer ne želim da se Hrvatska u te stvari miješa više nego što treba i više nego što je za nju dobro i sigurno“, rekao je Predsjednik.

„Prije trideset i jedne godine bili ste među prvima. Hrvatska nije imala vojsku, nije imala oružje, nije imala priznanje, nije imala ni simpatije ni naklonost dobrog dijela zapadnog svijeta. Pomagalo joj se prešutno i to vrlo često dvolično“, prisjetio se predsjednik Milanović početka Domovinskog rata kazavši kako je obrana Hrvatske krenula od policije jer vojske tada nije bilo. „Iz te policije je nastala Hrvatska vojska. Oni koji su se prvi okupili prvog dana kolovoza '90. u Svetošimunskoj u Zagrebu, u Policijskoj školi i odazvali na poziv tadašnjeg hrvatskog predsjednika da pristupe redovima hrvatske policije, bili su u najvećoj mjeri Dalmatinci, Slavonci i naša braća iz Bosne i Hercegovine, ljudi iz naroda koji su kretali u neizvjesnu obranu“, rekao je.

 Pripadnicima Specijalne policije predsjednik Milanović zaželio je da svoj posao rade profesionalno i da se ne izlažu nepotrebnom riziku. „Isto tako, da vježbate, da budete spremni i u dobroj tjelesnoj spremi. To je jako važno i znam da o tome vodite računa. Da biste, zatrebali li, pokazali ono što znate. Na ovu godišnjicu, koja nije okrugla, skupilo vas se dosta i pokazujete koliko su ti dani rizika, pogibelji, ponosa i slave važni za hrvatsku naciju, koja nije nastala u ovom zadnjem ratu. Ona je starija, ali u ovom zadnjem ratu, ona je definitivno okovana, zakovana istovremeno raskovana“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović.

 U prigodi obilježavanja 31. godišnjice osnutka predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je pripadnike Specijalne jedinice policije BATT. Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovan je Marijan Šćurla.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista posmrtno su odlikovani Bernard Majić i Oliver Marić. Redom hrvatskog trolista odlikovani su Tadija Barišić, Damir Buzov, Ivan Gilić, Dean Grubišić, Dalibor Janković, Željko Jelavić, Lujo Matić, Goran Perkušić, Mario Radan, Nikša Rakušić, Mladen Šerić, Mladen Todorić i Ante Vugdelija.

Odlikovanje Red hrvatskom pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana uručeno je Mariju Mihaljeviću. Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, posmrtno su odlikovani Bernard Majić i Oliver Marić. Spomenicom domovinskog rata odlikovani su Dalibor Ajnviler, Dean Grubišić, Dalibor Janković, Bože Mihaljević, Mario Mihaljević, Nikša Rakušić, Šimun Radman Livaja, Predrag Stjepić, Marijan Šćurla, Ivan Škeva, Dario Tandara, Mladen Todorić i Ante Vugdelija. Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovan je Leon Bašković.

 Specijalna jedinica policije BATT osnovana je 15. ožujka 1991. godine kao prva formacija oružanih snaga u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nosi ime po početnim slovima prezimena prve četvorice poginulih branitelja, pripadnika Specijalne jedinice policije: Bočina, Abramović, Tomaš i Topić. Na bojištima diljem Hrvatske u Domovinskom ratu borilo se 740 pripadnika postrojbe, a jedanaest ih je poginulo.

 

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Udruge veterana Specijalne policije „BATT SPLIT“ Mladen Todorić, zapovjednik Specijalne policije „BATT SPLIT“ Ante Vugdelija, zamjenik glavnog ravnatelja Policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Željko Prša te zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić.

 

Svečanost obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Specijalne jedince policije BATT započela je polaganjem vijenaca ispred spomen ploče podignute u čast poginulim pripadnicima u Bazi u Mravincima. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.