Otkrivanje spomenika Zrinskom i Frankopanu u Bečkom Novigradu povijesni je događaj i dobar temelj buduće suradnje dviju država

Otkrivanje spomenika Zrinskom i Frankopanu u Bečkom Novigradu povijesni je događaj i dobar temelj buduće suradnje dviju država

U Bečkom Novigradu (Novom Mjestu), u povodu Dana Međimurske županije i 351. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u nedjelju, 24. travnja, upriličeno je svečano otkrivanje spomenika hrvatskim junacima  koji su 30. travnja 1671. godine zalažući se za pravdu i slobodu hrvatskog naroda pogubljeni "kao urotnici protiv cara i monarhije". U čast mučeničke pogibije dvojice hrvatskih velikana, 30. travnja obilježava se kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. taj je datum proglasio Spomendanom Zrinskog i Frankopana. 

Postavljanje spomenika u Bečkom Novigradu, inicijativa je Zrinske garde Čakovec i rezultat suradnje s Međimurskom županijom i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji, Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću i gradskih vlasti Wiener Neustadta. Iako je spomenik banu Petru Zrinskom i markizu Franu Krsti Frankopanu Zrinska grada postavila još 2019. godine, svečanost otvaranja zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije koronavirusa odgođena je do danas. Njihovi posmrtni ostaci preseljeni su 1919. u zagrebačku katedralu, no tradicionalno polaganje vijenaca na njihov grob u katedrali ove će godine izostati zbog radova na obnovi nakon potresa . 

Svečanost otkrivanja spomenika održana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Međimurskom županijom, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji, Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i Gradom Bečko Novo Mjesto.

Otkrivanje spomenka, rad čakovečkog kipara Mihaela Štebiha, u središnjem gradskom parku velika je satisfakcija i posthumno priznanje hrvatskim povijesnim velikanima, a ujedno i ogroman korak približavanja u suradnji između dviju suverenih europskih država. Svjedočili su tome i nazočni hrvatski i austrijski uglednici i političari među kojima i dogradonačelnik Bečkog Novigrada Rainer Spenger , koji je u svom govoru zahvalio Zrinskoj gardi Čakovec na inicijativi i realizaciji tog projekta te naglasio: „Iako nas povezuje ova tužna povijest, danas s ponosom možemo reći da njegujemo prijateljske odnose koje moramo nastaviti još snažnije razvijati.“ 

Stotinu godina nakon prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice, Zrinska garda Čakovec uspjela je podići spomenik ovim hrvatskim velikanima ovdje u Bečkom Novigradu. Spomenikom koji smo otkrili barem smo se malo odužili hrvatskim velikanima i mučenicima koji su se pred više od  350 godina borili za bolji položaj Hrvata i hrvatsku samostalnost u ondašnjoj Austro – Ugarskoj monarhiji za što su dali ono najvrijednije što su imali, a to su njihovi životi.“, kazao je dopredsjednik Zrinske garde Čakovec Dražen Berkopić.

U svom govoru župan Međimurske županije istaknuo je da je 30. travnja veliki dan za Međimurje, za Hrvatsku, ali i Europu, koja Zrinskima duguje veliku zahvalnost. Iz povijesti se mora učiti i uzimati one poruke koje nam pomažu graditi našu budućnost kvalitetnijom i boljom. To je temelj naše suradnje s Bečkim Novigradom i Republikom Austrijom, a spomenik, i ono što on predstavlja, vječno će nas povezivati kao dvije nacije i dvije države. Naša zajednička povijest mora nas povezivati s ciljem pogleda u bolje sutra te mora stvarati ozračje kulturne i gospodarske povezanosti u ovom pograničnom području. Naša suradnja slijedi onaj autentični duh Europe, slijedimo ono što želimo graditi, a to je društvo mira, solidarnosti i humanosti.“.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvath, istaknuo je da je spomenik postavljen na dostojanstvenom mjestu, u parku na 100-tinjak metara od mjesta tragične smrti Zrinskog i Frankopana.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u svom je govoru istaknula ulogu Zrinskog i Frankopana: „Bez obzira na neuspjeh, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan svojom smrću upisali su se u prve stupce knjige nacionalnih junaka. Njihova žrtva vrlo brzo je postala simbolom borbe za slobodnu Hrvatsku, a poruka njihove žrtve je svevremenska te nije čudno što njihova imena još uvijek tako glasno i jasno odjekuju kroz teške povijesne zastore.“

Veleposlanik RH u Austriji, njegova ekselencija Daniel Glunčić poručio je da ne smijemo zaboraviti našu povijest koja je temelj našeg identiteta. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji postavljanja spomenika, a posebno je istaknuo svoju prethodnicu Vesnu Cvjetković koja je diplomatskim putem ishodila suglasnost tadašnjeg gradonačelnika.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak svojim je govorom zaključila svečanost te dodala da je lijepo vidjeti kako Bečki Novigrad i Čakovec 351. godinu nakon smrti Zrinskog i Frankopana baštine i njeguju zajedničku povijest. Otkrivanju postavljenog spomenika svjedočio je velik broj okupljenih gradišćanskih Hrvata i Hrvata i Mađara iz Mađarske, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu, prečasni Antun Hoblaj blagoslovio je spomenik te nakon blagoslova spomenika predvodio misno slavlje u tamošnjoj katedrali, spomenuvši da se posebno Frana Krstu Frankopana zbog njegova svjedočenja vjere u oproštajnom pismu supruzi Katarini može smatrati hrvatskim mučenikom i svecem.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.