Uz obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, župan Stričak otvorio memorijalni turnir UDVDR Ogranka Varaždin

Uz obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, župan Stričak otvorio memorijalni turnir UDVDR Ogranka Varaždin

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - ogranak Varaždin na čelu s predsjednikom Krasnodarom Kišurom danas, 30. travnja obilježena je 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

U sklopu obilježavanja odana je  počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u kapelici sv. Juraja u sklopu vojarne 7. gardijske brigade „Puma“. Uz župana Anđelka Stričaka, počast  svim poginulim braniteljima ispred Grada Varaždina i u Gradonačelnikovo ime odala Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan. Tom prilikom je izjavila: U ime gradonačelnika Nevena Bosilja i Gradskog vijeća čestitam svim pripadnicima Hrvatske vojske i specijalne policije koji su prije 27 godina sudjelovali u akciji Bljesak. Njihovi rezultati su vidljivi, dio su naše hrvatske nacionalne povijesti i ja im na tome čestitam. Naravno, danas odajemo počast i svima poginulima.

Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv.Jurja župan Stričak je naglasio da je operacija Bljesak najavila slijedeću operaciju, a to je bila Oluja.

Nakon Bljeska je bilo vidljivo da su i naša policija i vojska spremni i osposobljeni osloboditi okupirani teritorij od srbočetničkih snaga. Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega tridesetak sati oslobođeno je petsto četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija.  Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a  mi iz smjera Kutine- rekao je župan te dodao kako i danas traje osjećaj ponosa, časti kod onih koji su tome sudjelovali.

- Više od polovice branitelja je u radnom odnosu te oni i dalje danas grade našu državu - zaključio je župan.

Hrvatske oružane snage 1. svibnja 1995. godine krenule su u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. „Munjevitom“ akcijom oslobodile su okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor.

Vojno-redarstvenu operaciju Bljesak provele su vojne postrojbe s područja cijele Republike Hrvatske među kojima i postrojbe s područja Varaždinske županije i Specijalna jedinica policije Roda PU Varaždinske.

Obilježavanje 27. obljetnice VRO Bljesak organizirano je u Varaždinu kao dostojanstveno i ugodno cjelodnevno druženje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te građana grada Varaždina  i Varaždinske županije u Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin koji se nalazi uz vojarnu 7. gardijske brigade ”Puma”.

Krasnodar Kišur, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin je podsjetio na sam tijek vojno- redarstvene operacije.

- Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka. Operacija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji- rekao je Kišur.

U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.