U Okučanima održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

U Okučanima održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak
U Okučanima obilježena 27. obljetnica VRO Bljesak - Počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak odali su polaganjem vijenaca obitelji poginulih, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO 'Bljesak' i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani.

Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. U manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija

Obilježavanju su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri u Vladi, predsjednik Republike Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, generali i drugi pripadnici Hrvatske vojske.

Prisjećajući se operacije Bljesak i njezine važnosti u Domovinskom ratu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je kazao: “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, stvorila državu i izborila slobodu i demokraciju za hrvatski narod. Danas se sjećamo operacije Bljesak u kojoj smo nažalost izgubili 51 život, ali ti ljudi su čvrsto ugrađeni u temelje moderne Hrvatske”.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo važnost danas na ovu obljetnicu i na ovom mjestu prisjetiti se heroja Domovinskog rata. “Kocke vedrine, njih 51, simbolika su uspomene na one koji su za Hrvatsku dali najviše, svoje živote i zato je važno da generacije koje dolaze znaju što se događalo početkom 90-ih tijekom srpske agresije na Hrvatsku. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su učinili kako bi pridonijeli jačanju Hrvatske države”, kazao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuvši se na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak rekao je da nije imao dovoljno godina da sudjeluje u Domovinskom ratu, ali je imao dovoljno godina kako bi se sjećao svega što se dogodilo na ovaj dan prije 27. godina. „Taj dan je preokrenuo cijelu priču o cjelovitosti hrvatskog područja. Danas, kao ministar obrane, želim se zahvaliti svima koji su bili dio Hrvatske vojske i sudjelovali u VRO Bljesak, kojom je Slavonija započela put ka slobodi ali isto tako, izgubila i mnoge živote. Ovom operacijom oslobođen je velik dio terena, a stvorio se i jedan ponos koji nam je dao snage za sve daljnje operacije koje su dovele do završetka Domovinskog rata“.

Ministar Banožić ujedno je otvorio športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije te tom prigodom istaknuo kako danas slavimo dan za koji su oni zaslužni te kako je Domovinski rat temelj i uzor svega što činimo.

 Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve predvodio je u crkvi Sv. Vida, mons. Jure Bogdan. U sklopu cjelodnevnog programa obljetnice, u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor sa izložbom naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Održana je i demonstracija sposobnosti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije, Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, Antiterorističke jedinice Lučko i operativnih snaga sustava Civilne zaštite te letački program akrobatske grupe Krila Oluje.

Podsjetimo, Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

MORH
Foto: MORH/ J. Kopi
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.