Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 60. obljetnice rada Fakulteta političkih znanosti

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 60. obljetnice rada Fakulteta političkih znanosti

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji ove godine slavi okruglu 60. obljetnicu postojanja. Čestitajući profesorima i djelatnicima Dan Fakulteta, predsjednik Milanović poručio im je da budu strogi i beskompromisni istraživači.

 

„Želim vam da tragate krvavo za istinom jer nije slučajno da je vaš fakultet osnovan tek '62. godine, i uz to da je bio prvi. Trebalo je vremena da društvo, ne sazrije, nego da se razvije u određenom smjeru i da ovo čime se bavite postane jedna nasušna disciplina“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

 

„Politolozi su najpismeniji što postoji, to je produkt ovog fakulteta“, dodao je Predsjednik te pozdravio smanjenje broja upisanih studenata na Fakultet političkih znanosti. Za mogućnost školovanja hrvatskih studenata od prve godine u inozemstvu rekao je da ima svoje dobre i loše strane. „S jedne strane dokinuo je proliferaciju privatnih škola, koje u pravilu ne valjaju jer su osnovane samo radi tržišta i opstale su samo one koji vrijede. Da naša djeca od prve godine odlaze van nije dobro. Sve znanje koje je potrebno postoji ovdje, sva pismenost i svi izvori“, poručio je predsjednik Milanović.

 

U obraćanju se predsjednik Milanović osvrnuo i na stanje hrvatskih medija koje je usporedio s novinarstvom od prije trideset godina, pri čemu je Fakultetu političkih znanosti poručio „ne možete vi biti odgovorni za katastrofalno stanje u kojem se hrvatski mediji nalaze”. “Nekada si znao gdje možeš čitati. Stvari su se prešućivale, pravili smo se mrtvi, partija je drmala. Međutim, nije bilo tolikog blještavila, nevjerojatnih izmišljotina, konstrukcija svima dostupnih. Danas je važno znati što čitati, znati što pratiti i biti strahovito kritičan“, zaključio je predsjednik Milanović.

 

Na sjednici su uručene Dekanove nagrade najboljim studentima te priznanja umirovljenim profesorima i djelatnicima Fakulteta, a osim predsjednika Milanovića govorili su dekan Fakulteta političkih znanosti izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivica Šušak i zastupnica u EU parlamentu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.