Obilježena 358. obljetnica smrti Nikole VII. Zrinskog

Obilježena 358. obljetnica smrti Nikole VII. Zrinskog

Na isti datum kada obilježavamo vukovarsku tragediju, samo 327 godina ranije, u tadašnjem lovištu kod Gornjeg Kuršanca, navodno od udarca ranjenog vepra, umro je Nikola VII. Zrinski, kojeg neki povjesničari nazivaju i Nikola Zrinski Čakovečki. Nikola je u to doba bio značajni čimbenik na europskoj političkoj sceni, proslavljeni vojskovođa i priznati pisac. Što je njegovom tragičnom smrću Hrvatska izgubila, vidjelo se samo pet godina kasnije kada je krvavo završena Zrinsko-Frankopanska urota čime je potvrđen status quo na našim granicama prema Otomanskom carstvu koji je potrajao do kraja 19. stoljeća.

Prohladno jesensko vrijeme nije spriječilo brojne štovatelje naslijeđa Zrinskih, dužnosnike te brojne građane da polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaju počast ovom nacionalnom, ali i europskom velikanu.

Ispred stogodišnjeg spomenika na središnjem čakovečkom trgu, svijeće su zapalili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborska zastupnica Andreja Marić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, Družbe „Braća Hrvatskog zmaja, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, mađarskih društava koje štuju Zrinske te Zrinske garde Čakovec koja je bila organizator cijelog događaja. Izaslanstvo ove udruge, predvođeno predsjednikom Đurom Belom, podno spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom položilo je i vijenac.

Program je nastavljen u Gornjem Kuršancu, na platou ispred replike obeliska koji komemorira tragičnu pogibiju slavnog hrvatskog plemića. Počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, predsjednik Mjesnog odbora Gornji Kuršanec Tomica Kovač, brojni predstavnici javnog, vjerskog i društvenog života Međimurja te predstavnici udruga iz susjedne Mađarske.

Okupljene je pozdravio načelnik koji je naglasio važnost čuvanja spomena na povijesne ličnosti i događaje. Dana 18. studenoga obilježavamo dva tragična događaja, pogibiju Nikole Zrinskog i pad Vukovara, koja su nas, rekao je, obilježila kao narod, ali i ujedinila u želji za slobodom i samostalnošću. O važnosti Nikole VII. Zrinskog i njegovoj ulozi u događanjima iz sredine 17. stoljeća govorio je pročelnik Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Ivica Zanjko. Župan je istaknuo kako obilježavajući žrtvu obitelji Zrinskih i Frankopana cijenimo sve što su oni kroz stoljeća učinili, ne samo za međimurski i hrvatsku povijest, već i za europsku. „Važno je baštiniti sve ono što su nam Zrinski i Frankopani ostavili u naslijeđe“, završio je Posavec.

Program obilježavanja nastavljen je u obližnjoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je misu predvodio župnik župe Sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Da posjetimo, tjedan obilježavanja pogibije Nikole VII. Zrinskog započeo je u utorak otvaranjem Nikolinog poprsja u čakovečkoj Knjižnici. Bistu su zajedno postavili Zrinska Garda, Međimurska županija i Grad Čakovca. Čakovečka gradonačelnica tom je prilikom naglasila da je Nikola Zrinski Čakovečki bio najutjecajniji član velikaške obitelji Zrinskih, koji je na mnogim poljima trajno zadužio sve nas. Njegova pogibija, značila je početak nestanka Zrinskih, ali i bila te ostala nadahnuće mnogim generacijama hrvatskih domoljuba kroz stoljeća borbe za nezavisnost.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.