Predsjednik Milanović o Počasno-zaštitnoj bojni: Ovo je iznimna elitna jedinica u kojoj nema rutine

Predsjednik Milanović o Počasno-zaštitnoj bojni: Ovo je iznimna elitna jedinica u kojoj nema rutine

„Ovo je iznimna elitna jedinica u kojoj nema rutine i svaki dan gledani ste na drukčiji način od ostalih postrojbi“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović pripadnicima Počasno-zaštitne bojne koja danas obilježava 29. obljetnicu osnutka i ujedno 24.veljače kao Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“.

 Komentirajući prikazanu akrobatsku vježbu predsjednik Milanović je primijetio kako mu se svaki puta čini sve težom i dodao kako je osnovna bit za ovakvu postrojbu da niti jedan dan nije rutinski i da niti jedna aktivnost i vježba nisu rutinske . „Za ovakvu postrojbu je sve iznimno kao što je i postrojba iznimna. Njezina povijest, njezino sudjelovanje u hrvatskom oslobodilačkom ratu, Domovinskom ratu, o tome najbolje govori“, istaknuo je Predsjednik na svečanosti održanoj u vojarni „1. hrvatski gardijski zbor“ na Tuškancu.

 Pripadnicima Počasno-zaštitne bojne predsjednik Milanović poručio je da nastave i dalje raditi na svojoj tjelesnoj spremi kao i na svojoj mentalnoj čvrstoći i stabilnosti te na obrazovanju. „Dajete puno sustavu, a sustav vam se dužan revanširati ili barem vam izaći u susret. Da vam barem da ono bez čega danas moderan vojnik funkcionirati ne može. Tu mislim na stambeno zbrinjavanje i na pomoć te vrste, koju država i vlast moraju dati vojnicima. U protivnom neće ih imati, sigurno ne u onoj mjeri u kojoj ih treba, a da ih treba o tome ne trebamo razgovarati“, zaključio je predsjednik Milanović.

 U povodou 29. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije „Sveti Valentin“ novim pripadnicima bojne uručene su beretke, a zaslužnima dodijeljena odlikovanja, pohvale Predsjednika Republike i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga te medalja za sportska dostignuća i nagrada.

 Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Redom hrvatskog pletera odlikovao je pukovnicu Dubravku Leko, stožernu narednicu vojnu specijalisticu Sanjicu Kos i stožernog narednika Ivana Slukana, a za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je narednika Krešimira Hrovata.

 U ime odlikovanih i nagrađenih obratila se pukovnica Dubravka Leko te zahvalivši na dodijeljenim odlikovanjima i priznanjima zahvalila i svojim kolegama, pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, koji su svojom suradnjom, odgovornošću, predanošću pripomogli da ovi uspjesi budu ostvareni. „Da bi bili dobri, bolji i najbolji, mi vojnici, dočasnici i časnici moramo kontinuirano učiti i usvajati nova znanja i vještine, a ujedno svojom motivacijom poticati i druge na postizanje izvrsnosti. Iznimno sam ponosna što će odličje Reda hrvatskog pletera resiti i moju odoru, hrvatske časnice i liječnice iz Domovinskog rata“, kazala je pukovnica Leko.

 Osim načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja na svečanosti su bili pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.