Nakon Šenkovca i Čakovca u Mađarskoj, u Sigetu, održano međudržavno obilježavanje 457. obljetnice Sigetske bitke

Nakon Šenkovca i Čakovca u Mađarskoj, u Sigetu, održano međudržavno obilježavanje 457. obljetnice Sigetske bitke

Nakon što je najprije u Međimurju 6. rujna obilježena 457. obljetnica junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke, ove nedjelje uslijedilo je i međudržavno obilježavanje u Sigetu u Mađarskoj kojoj su nazočili visoki izaslanici i predstvnici triju država, Hrvatske, Mađarske i Turske. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja sa skulpturama junaka Zrinskog na istom postolju sa Sulejmanom Veličanstvenim u spomen parku  parku Mađarsko-turskog prijateljstva koji je u Szigetvaru izgradila Turska.

Proslava u Sigetu je počela u parku posvećenom dvojici junaka, te nastavljena uz spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom u središtu Sigeta, gdje je veliki brončani kip Zrinskog koji je izradio međimurski umjetnik Mihael Štebih, a koji će nakon nedavnog uređenja tvrđave Siget biti premješten unutar tvrđave iz koje je Zrinski s preostalom svojom vojskom te davne 1566. izjurio ususret brojčano nadmočnom neprijatelju u posljednji okršaj i junačku smrt.

 Sudionici svečanosti odali su počasti junacima, Zrinskom koji je braneći svoj teritorij junački poginuo i Sulejmanu koji je tih dana u Sigetu umro od bolesti.Svi oni upitali su se što bi se dogodilo s Europom da se sva ta sudbonosna događanja nisu dogodila. Danas je na nama da gradimo prijeteljstvo i suradnju između tri naroda na svim područjima života, a ideja je i da se sjećanje na herojsku bitku kod Sigeta prijavi kao baština UNESCO-a kojom će se tri nacije dodatno povezati, a bitka kod Sigeta kao primjer junaštva ovjekovječiti za povijest.

Nikola Zrinski Sigetski jedan je nekolicine povijesnih ličnosti čija su djela direktno utjecala na daljnji tijek povijesti. Iako ubijen na bojnom polju, njegov otpor otomanskim osvajačima, zauvijek je promijenio kartu njihovih osvajanja u Europi. Dan prije Nikole, predvodeći napadače, pred Sigetskim zidinama umro je i sultan Sulejman Veličanstveni. Život i smrt dvojice znamenitih vojskovođa i danas nadahnjuje generacije, a obilježavanje godišnjice bitke, važan je datum u mađarskim, hrvatskim, ali i turskim povijesnim kalendarima.

Počast Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu Veličanstvenom, među ostalim, odali su predstavnici Grada Szigetvara, Veleposlanstva Republike Turske u Mađarskoj, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, udruga koje štuju naslijeđe Zrinskih iz Hrvatske i Mađarske te Grada Paga. Među okupljenima bio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, a Čakovec i Međimurje predstavljali su i Zrinska garda Čakovec, te Ansambl „Pučpuljike“.

U sklopu obilježavanja, predsjednika Gradskog vijeća primio je gradonačelnik Szigetvara dr. Peter Vass. Tom prilikom obojica su naglasili da je Nikola Šubić Zrinski iznimna osobnost koja na najbolji način povezuje Hrvatsku i Mađarsku te gradove Čakovec i Szigetvar. Naslijeđe Zrinskih izvrstan je primjer moguće suradnje u osmišljavanje i provedbu projekata, ali i razvoj turizma.

Vijenci i svijeće položeni su i kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u središtu Sigeta, rad Čakovčana Mihaela Štebiha. U sklopu Dana Zrinskih, kako se zvao program organiziran u Sigetu, svojim nastupom u mimohodu povijesnih postrojbi, oduševila je Zrinska grada Čakovec, a nastupom na središnjem gradskom trgu, članice Ansambla „Pučpuljike“. Slijedeće godine Mađarska i Tuska će obilježiti 100 obljetnicu prijateljstva i suradnje.

 Obilježavanje u Šenkovcu

Nikola Šubić Zrinski odlazi u utvrdu Siget gdje pogiba 7. rujna 1566., suprotstavivši se nadmoćnijoj osmanlijskoj vojski koju je predvodio Sulejman Veličanstveni te njegov veliki vezir Mehmed-paša Sokolović.

Počast povijesnom velikanu odana je i kod njemu posvećenog spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a središnja svečanost tradicionalno se odvijala kod mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu. U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Zmajskog stola Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Općine Šenkovec i Međimurske županije, svečanosti obilježavanja 457. godišnjice Sigetske bitke odazvali su se brojni uzvanici.

Uz izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadira Dragutina Remenara, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Dražena Srpaka, saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Murskog Središća, izaslanicu ministra vanjskih i europskih poslova Teu Karaman, svečanosti su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, savjetnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj Karolyi Boczka, gradonačelnik Sigeta Vass Peter, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini-Juraga te predstavnici Crkve i Policijske uprave međimurske.

Okupljenima su se obratili zamjenik načelnika Općine Šenkovec Ivica Smolić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji su istaknuli da i ova svečanost svjedoči koliko Međimurci drže do svog identiteta i koliko brižno čuvaju uspomene na svoje povijesne velikane.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas na ovome mjestu prisjećamo povijesti koja je egzaktna i koja se ne može mijenjati. „Uvijek trebamo govoriti koliko je taj dio povijesti istražen ili neistražen, no mi je moramo baštiniti i prenositi na buduće naraštaje, jer mi smo nasljednici te povijesti,“ rekao je župan te dodao kako je Sigetska bitka bio događaj koji je ne samo Međimurje, nego Hrvatsku, Mađarsku i Austriju spasio od prodora Osmanlija. „Sigetska bitka je važna za cijelu europsku povijest i treba biti u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, a mi u Međimurju smo jedini pravi zaštitnici lika i dijela Zrinskih i Frankopana,“ kazao je i naglasio kako je nakon 150 godina, točnije prije dva mjeseca u hrvatskom izdavaštvu izdana knjiga „Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“ koja do sada nije prevedena na hrvatski jezik.

Svečanost, koju su vrhunskim izvedbama uveličale članice ansambla Pučpuljike i koju je vodio Dejan Buvač, završena je paljenjem svijeća kod spomenika banu Nikoli IV. Zrinskom na Trgu sv. Jelene te misom u Župnoj crkvi.

11. rujna 2023.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.