Ministar Banožić s "Kunama" u Đakovu: Modernu HV stvaramo zajedno s hrvatskim braniteljima

Ministar Banožić s "Kunama" u Đakovu: Modernu HV stvaramo zajedno s hrvatskim braniteljima
Ministar obrane Mario Banožić, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, prisustvovao je svečanosti otkrivanja spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“ u Đakovu u vojarni 3. gardijske brigade „Kune“.
Otkrivanje spomen ploče organizirala je udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Đakovo u okviru manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše“ koja označava oslobođenje vojnih objekata u Đakovu.
Spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“, uz majku poginulog pripadnika „Kuna“ Željka Trbare, otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić u ovoj prilici zahvalio je pripadnicima 3. gardijske brigade na iznimnom doprinosu u stvaranju neovisne hrvatske države. Pritom je istaknuo kako je od svih gardijskih brigada Hrvatske vojske, najveći broj poginulih u Domovinskom ratu imala upravo 3. gardijska brigada „Kune“, gotovo 400 pripadnika, a ranjeno je preko tisuću mladića.
„Za nekima od njih, njihove obitelji, prijatelji i suborci i dalje neumorno tragaju i zato ne odustajemo od potrage i za posljednjom nestalom osobom za vrijeme Domovinskog rata“, rekao je ministar Banožić.
Također, ministar Banožić je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što ima priliku stvarati modernu Hrvatsku vojsku zajedno s hrvatskim braniteljima, vojsku čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja iz Domovinskog rata.
„Ova Vlada od samog početka prepoznala je važnost ulaganja u obranu i ponosni smo što provodimo povijesne projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske“, istaknuo je ministar obrane, te istaknuo važnost čovjeka, jer zadovoljan vojnik osnovni je preduvjet za stvaranje moderne i moćne oružane sile.
Ministar Banožić podsjetio je kako naredni dani imaju veliki značaj za daljnji tijek stvaranja samostalne hrvatske države te rekao: „Sutra ćemo u Vukovaru obilježiti 32. obljetnicu bitke za Vukovar. Drago mi je što se ova spomen ploča otkriva upravo uoči ovog velikog dana u modernoj hrvatskoj povijesti i što svi zajedno, svatko na svoj način i iz svoje perspektive, priča priču o tome kako je teško stečena slobodna država u kojoj danas živimo".
Potpredsjednik Vlade i ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio se obiteljima 26 pripadnika „Kuna“ u čiju čast je otkriven spomenik u đakovačkoj vojarni.
"Zahvaljujem Udruzi „Kuna“, gradu Đakovu  i svima onima koji ste postavili ovo značajno spomen obilježje u đakovačkoj vojarni. Svako od ovih imena na spomen ploči podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod ponijeli u Domovinskom ratu i koliko je skupo plaćena sloboda", rekao je ministar hrvatskih branitelja.

Ministar Medved u ovoj prigodi prisjetio se i nekih ratnih događanja na području Slavonije i kazao kako su "Kune" za svoju Domovinu bile uvijek tu kada je trebalo."Republika Hrvatska je danas, 32 godine poslije, ostvarila sve svoje strateške ciljeve. Nekad je bilo nezamislivo da ćemo danas biti snažna i sigurna zemlja, članica NATO-a i Europske unije. Svega toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja i smjernica i vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", poručio je ministar Medved.

„Čestitam ministru obrane na svim postignućima u Hrvatskoj vojsci i svemu što se čini za njezinu modernizaciju i opremanje“, zaključio je i dodao kako je ponosan na sva postignuća Vlade u razvoju sustava domovinske sigurnosti.
Uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja i brojne okupljene branitelje, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza, predstavnici Ministarstva obrane, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici lokalne samouprave i drugi.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade „Kune“, a održano je i misno slavlje u crkvi Dobrog Pastira. FOTO: MORH/F. Klen,

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.