Ministar Anušić na jubilarnom 30. vojnom hodočašću u Lourdesu

Ministar Anušić na jubilarnom 30. vojnom hodočašću u Lourdesu

 Ovo hodočašće vidljiv je dokaz požrtvovnosti hrvatskog čovjeka i svakog hrvatskog branitelja koji se s krunicom oko vrata izborio za hrvatsku samostalnost i slobodu, poručuje ministar Anušić, foto: MORH/F.Klen.

Misno slavlje pred Spiljom ukazanja, pobožnost Križnog puta, paljenje zavjetne svijeće te pokorničko bogoslužje obilježili su četvrtak 23. svibnja 2024., prvi dan 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes kojem se kao hodočasnik pridružio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić. 
Na hodočašću sudjeluje oko tisuću pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, hrvatskih vojnih invalida i hrvatskih branitelja, vatrogasaca te predstavnika ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se tradicionalno pridružili, kao i svih godina do sada, pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine. 
„Vojno hodočašće u Lourdesu vidljiv je i opipljiv dokaz požrtvovnosti hrvatskog čovjeka i svakog hrvatskog branitelja koji je s krunicom oko vrata izborio hrvatsku samostalnost i slobodu“, poručio je ministar Anušić s jubilarnog 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijanskom svetištu Lourdes. 
Govoreći o neraskidivosti Katoličke crkve i vjere s hrvatskim narodom i Hrvatskom vojskom, ministar obrane prisjetio se Domovinskog rata.
“Ovo je prilika da cijeli svijet vidi kako se Hrvatska vojska razvijala kroz povijest, ovdje priča priču o svojim bitkama i pobjedama. Nastala u Domovinskom ratu, postala je pobjednička Hrvatska vojska koja je ranih devedesetih branila, a 1995. i obranila i oslobodila Hrvatsku. Malo vojski u svijetu ima povijest i priču poput naše. Nikada ne smijemo zaboraviti, Katolička crkva oduvijek je bila uz hrvatski narod i zahvaljujući Katoličkoj crkvi i kršćanskoj vjeri preživjeli smo sve do danas“, rekao je ministar Anušić. 
Ministar obrane na hodočašću sudjeluje zajedno s više od 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država iz raznih strana svijeta. 

Vojni biskup Jure Bogdan: Ovo je sveto mjesto, mjesto posebne utjehe

Na svetom mjestu, ispred Spilje ukazanja vojni biskup Jure Bogdan je podsjetio kako je ljudski život prečesto izložen mnogim izazovima i poteškoćama koje nas pritišću, te da život nije idila, već podsjeća na arenu gdje dobivamo udarce koji počesto prijete da nas do krajnosti poraze i onesposobe: „No, u toj borbi nismo sami. Nikad nismo napušteni. Gospodin je s nama! Štoviše, ne samo da je On s nama, nego je On u nama. On živi u našim životima, prisutan u nama snagom svoje milosti“, istaknuo je biskup Bogdan.

Nadbiskup Vukšić: Trebamo aktualizirati svoju vjeru

Nakon svete mise pred Spiljom ukazanja uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić. 
Nadbiskup Vukšić je na kraju Križnoga puta upozorio da ova pobožnost ne postane samo sjećanje. Bez obzira što je čitava naša vjera sjećanje, trebamo je aktualizirati, na temeljima sjećanja tražiti odgovore za naš život. „Svrha njegovog svjedočenja nije patnja, već vjernost, pa taman usprkos svemu!“. Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes koju je zapalio zapovjednik 30. hrvatskog vojnog hodočašća, brigadni general Željko Ljubas. 
U kasnim popodnevnim satima u crkvi Sv. Bernardice održat će se pokorničko bogoslužje čime će završiti nacionalni dan 30. Hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja. 
Današnja misna slavlja i pobožnosti animirali su Klapa HRM-a Sv. Juraj te policijska klapa Sv. Mihovil i Orkestar Hrvatske vojske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.