Svečano obilježen blagdan svetog Marka i Dan Općine Vinica

dan općine vinica

U subotu, 26. travnja, u Velikoj dvorani Općine Vinica održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu ovogodišnjega obilježavanja Dana Općine Vinica i blagdana Svetog Marka, nebeskog zaštitnika viničke župe, općine, te osnovne i srednje škole.
Svečanosti su nazočili mnogobrojni istaknuti Viničanci te gosti, među kojima i Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zastupnik u Hrvatskom saboru, Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru, Milorad Batinić, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik grada Ivanca, Josip Križanić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Mladen Markač, hrvatski general i počasni građanin Općine Vinica, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Valent Posavec, vinički velečasni te Mario Filipović, župnik župe Natkrižovljan i mnogi drugi gosti i uglednici.


Čestitke u povodu Dana Općine načelniku i žiteljima Općine Vinica uputili su pismeno ministar gospodarstva, ministarstvo državne imovine, ministar turizma, ministrica znanosti i obrazovanja, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, ministar financija, ministar poljoprivrede, ministar unutarnjih poslova, Sunčana Glavak, zastupnica u hrvatskom saboru te Stjepan Adanić.
Predstavnici Općine Vinica u sastavu predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, načelnik Marijan Kostanjevac, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Vinica Ivan Krajcer, položili su toga dana vijenac i zapalili svijeće na grobovima poginulog branitelja Mladena Kasuna i poginulog ročnika Hrvatske vojske Daria Gašparića, a kod centralnog križa na viničkom groblju i za sve preminule mještane.

 

Pozdravni govori i čestitke načelniku Kostanjevcu

Svečanost je uz pozdravni govor otvorio Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća, a na ostvarene rezultate i cijeli niz aktivnosti provedenih na dobrobit svojih mještana osvrnuo se Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.
Kao i svake godine dodijeljena su i priznanja zaslužnim građanima, tvrtkama i udrugama i institucijama, a čestitke u načelniku na licu mjesta uputili su i gosti: Anđelko Stričak, izaslanik Premijera Plenkovića, Davor Ivo Stier, saborski zastupnik te Bruno Hranić, u ime predsjednika Hrvatske zajednice općina i načelnik Općine Vidovec te posebno pohvalio velike uspjehe načelnika Kostanjevca kojemu je to peti mandat. Među govornicima posebno se istaknuo župan Radimir Čačić, koji je podsjetio na proračunske teškoće Županije zbog duga države unatoč dobivenome sudskom sporu te problem usmjeravanja kamionskog prometa po županijskoj prometnici prema graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska za što krivi nadležne ministre te posebno potpredsjednika Vlade i ministra Štromara.

 

Uspjesi Općine i načelnika kojemu je to peti mandat

U osvrtu na rezultate i aktivnosti provedenih tijekom protekle godine načelnik Marijan Kostanjevac, je najprije podsjetio da je Vinica kroz svoju bogatu povijest imala status grada i svoj pečatnjak iz 1532 godine, a općinom je postala 1886 godine. Naglasio je i da je ona mjesto bogate tradicije, kulture, gospodarstva, kulturnih znamenitosti, poznatih i uglednih ljudi, iz koje su bila dvojica akademika, danas pokojni, Marko Ciglar i Josip Crnko, mjesto grofova i vlastele, ali i mjesto oduvijek radišnih, vrijednih i plemenitih ljudi.
- Prošle godine sam na sjednici govorio o dugo očekivanim i vrijednim investicijama za našu općinu i to u iznosu 10 milijuna kuna. A danas nastavljamo s aktivnostima gdje je na prvom mjestu svakako je famozna Aglomeracija, vrijednosti 40 milijuna kuna koja je započeta, ali je ubrzo nakon toga i zaustavljena. Lani smo započeli dogradnju dječjeg vrtića ukupne vrijednosti 3,6 milijuna kuna od čega su inicijativna sredstva osigurana u ministarstvu demografije, obitelji, mladih i soc politiku u iznosu milijun i 30 tisuća kuna, na čemu zahvaljujem ministrici Murganić.
Razlika od 2,6 milijuna kuna osigurana je preko ministarstva Poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanje u poljoprivredi,ribarstvu i ruralnom razvoju, kroz mjeru 7.4.1, na čemu zahvaljujem ministru Tomislavu Tolušiću i ravnateljici agencije Matildi Copić. Dograđeni vrtić bi trebao započeti s radom najkasnije u 9 mjesecu, za sada svi radovi idu po planu. Posljednjih godina na našem području pojavljuje se sve više klizišta, od kojih su neka prijetila kućama, opasna za život ljudi, ali i za sam promet, od kojih smo uspjeli sanirali upravo dva takva vrijedna milijun i 30 tisuća kuna, od čega je ministar graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo 380 tisuća, a ministar reg razvoja i fondova EU 400 tisuća kuna, a preostali iznos općina. Sanirali smo i modernizirali osam dionica ili 1770 metara cesta vrijednih 810 tisuća kuna od čega je ministar graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo 335 tisuća na čemu zahvaljujem potpredsjedniku vlade i ministru Štromaru, a također zahvaljujem ministrici Žalac i Katici Mišković pomoćnici ministrice za dobivenih 400 tisuća kuna. Ministarstvo kulture je prošle godine osiguranja za sanaciju kurije Patačić 300 tisuća i za burg 70 tisuća kuna, dok je ove godine to isto ministarstvo osiguralo 280 tisuća kuna za kuriju, a za sanaciju starog grada, viničkog Burga 100 tisuća kuna, na čemu zahvaljujem ministrici Obuljen.

Inače pri samom ulasku u ovu dvoranu izložena je maketa viničkog starog grada Burga, koju ćete moći razgledati, a koju još uvijek dovršava Mario Filipović, župnik župe Natkrižovljan koji će vam se i sam oko burga i makete, obratiti s nekoliko riječi - istaknu je.

Nadalje moram spomenuti dobru suradnja sa županijom i Domom zdravlja, koja je osigurala 1,7 milijuna kuna za dogradnju postojeće Ambulante primarne zdravstvene zaštite, a župan Čačić je prekjučer s izvođačima potpisao ugovor o početku izvođenja radova. Županija je osigurala i sredstva za energetsku obnovu područne škole u Gornjem Ladanju i ogradu matične škole. Najveći i najznačajniji zajednički projekt za Vinicu i županiju je dobivanje Centra kompetentnosti, za školu s dugom tradicijom u hortikulturi i cvjećarstvu, ali sada i u poljoprivredi. Drugi dio odnosi se na Arboretum, koji se mora zaštititi od daljnjeg propadanja, kao i dvorac, ali ponavljan park je najvrjedniji u čitavom projektu. Nedavno potpisivanje ugovora ministra ministarstva Državne imovine, Gorana Marića i župana Čačića o davanju na 50 god čitavog kompleksa Arboretuma, osobno sam prisustvovao, jer općina mora biti partner u svim aktivnostima i događanjima koja su vezana uz park i dvorac, jer se radi o našem području, a i moj čitavi politički angažman bio je usmjeren upravo prema projektu revitalizacije Arboretuma i uređenja dvorca. Isto ministarstvo dodijelit će općini Tabularnom ispravom zemljište na kojem je izgrađen lovački dom i streljana, dok ćemo svu ostalu državnu imovinu na našem području dobivati sukcesivno, što je još jedan od pokazatelja dobre suradnje državne i lokalne vlasti, na čemu zahvaljujem ministru i svim njegovim suradnicima.

Općina Vinica sudjeluje u još nekoliko projekata gdje koristimo Europska sredstva, tako za izgradnju tribina na nog igralištu u iznosu 412 tisuća kuna od čega preko Lag-a dobivamo 252 tisuća, a ostalo osigurava općina, tu je i zajednički projekt „Zaželi“ koji traje dvije godine i gdje smo zaposlili 3 gerontodomaćice za pomoć starijim, napuštenim i nemoćnim osobama. Projektom za mlade, odobrena su nam sredstva u iznosu 25 tisuća eura, a uključeni smo i u zajednički projekt pod nazivom - Održivo gospodarimo otpadom. Općina mora biti spremna i uzeti sve što nam se nudi i za što imamo gotove projekte, kao npr. za modernizaciju i sanaciju nerazvrstanih cesta , nabavu traktora, uređenje novog športskog centra, termoizolacija stropa i zamjena vanjske stolarije na zgradi općine, rekonstrukcija vatrogasnog doma, za izradu projektne dokumentacije za klizišta, nove športske dvorane, odvodnju oborinskih voda itd.- naglasio je načelnik, dodavši:

- Je li to sve ostvarivo, pa mogu vam reći naravno, DA ako će sve biti kao zadnje dvije godine uz pomoć Vlade ali i uz Božju pomoć. Fiskalna decentralizacija nekome je donijela više, nekomu manje, mi smo kao općina dobili nešto manje sredstava u odnosu na druge općine, ali smo ipak zadovoljni. Meni nikad nije, niti će biti teško zahvaliti onima koji nam pomažu, a to je svakako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i svim ministrima. Mi danas, kao i uvijek najviše pomažemo našim mladima, kroz sve uzraste i načine, od naknade za novorođenčad, sufinanciranje dječjih vrtića, male škole, nabavu radnih bilježnica i likovnih mapa, produženog boravka, a financijski pomažemo osnovnoj i srednjoj školi, pomažemo i sufinanciramo prijevoz svim našim srednjoškolskim učenicima, a od prošle godine i onima koji su upisali deficitarna zanimanja. Tu su i naši studenti koji se školuju u državi, ali i van naših granica kojih hvala Bogu ima preko 60. Naši mladi su naša budućnost, promotori Vinice i ovog kraja, oni su naše najveće bogatstvo i zato svaka kuna uložena u njih, najbolje je ulaganje. Pomažemo našim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetnicima i obrtnicima, svim udrugama i športskim klubovima, vatrogascima i crkvi. Zajednički organiziramo i financijski pomažemo sve viničke manifestacije od Vincekovog, izložbe vina, zelene čistke, smotre folklora, Viničkog Martinja, predstave i koncerte, motorijadu, obljetnice i sve ostalo.

Dugi niz godina dajemo uskrsnice i božićnice našim umirovljenicima i nezaposlenima. Najveća maksima svih mojih suradnika i vijećnika usmjerena je na pravično i racionalno trošenje proračunskih novaca. Za sve nabrojeno nisam ja zaslužan, zato moram zahvaliti svima koji su u tim svim aktivnostima sudjelovali, svim dosadašnjim vladama, ministrima, saborskim zastupnicima, svim direktorima državnih i javnih poduzeća, svim vijećnicima i vijećnicama, članovima odbora, svim dosadašnjim načelnicima, predsjednicima OV, svim poduzetnicima, obrtnicima, našim vrijednim općinskim djelatnicima i svim ostalim dobrim ljudima. Znam, također i svjestan sam toga da smo možda mogli i više napraviti, ali pod kojim i kakvim okolnostima smo sve to uspjeli, raspolažući s izuzetno malim proračunskim sredstvima, ali i najgorim mogućim uvjetima prožeto vječitim politikantstvom i podmetanjima. Danas uz pomoć i angažman premijera i predsjednika vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, Andreja Plenkovića, saborskih zastupnika Anđelka Stričaka, Josipa Križanića, gospođe Sunčice Glavak, ministara, državnih tajnika, pomoćnika ministara, župana Radimira Čačića sve je to puno lakše i jednostavnije.

Treba tu svakako zahvaliti i svim direktorima počev od Zvonka Rožmariću, Danijela Bunića, Željka Bunića, Davora Skroze, Stjepana Markovića, ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog, ali i ostalima ostalim poslovnim partnerima i onima koji nam pomažu. Poštovani gosti i uzvanici, pred nama je razdoblje novih investicija i optimizma, jučer smo tako između 181 općine, dobili od traženih 900 tis kuna 78 tisuća, da, dobro ste čuli i na rang listi smo peti od zadnje strane, ali ipak veliko hvala našem sumještaninu i uvaženom potpredsjedniku vlade. Ja sam unatoč velikom dodijeljenom novcu i dalje optimist, ponosan hadezeovac, koji časno odrađujem svoj peti načelnički mandat, sretan što sam okružen dobrim i vrijednim suradnicima i ljudima. Na kraju želim čestitati svim žiteljima dan općine, župljanima dan župe, osnovnoj i srednjoj školi dan škole, svima koji će dobiti ovogodišnja općinska priznanja posebno našim vatrogascima DVD-a Vinice, svima koji su pripremali i koji će sudjelovati na ovoj svečanoj sjenici, djeci, njihovim učiteljima i profesorima, članovima KUD-a, članicama ŽVS Leluje i tamburašima, a moje čestitke trojici naših najboljih studenata. Hvala još jednom svima na dolasku, Idemo dalje u nove pobjede, za Vinicu, za Hrvatsku. Hvala i Bog Vas poživi, poručio je načelnik Kostanjevec.
U popratnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ Vinica, folklorna skupina i tamburaši koji djeluju u okviru KUD-a Vinica i Ženski vokalni sastav Leluje, koje su svoje ime odabrale prema nježnom cvijetu perunika, proglašenim i hrvatskim nacionalnim cvijetom, a koji stariji Viničanci nazivaju „Leluja“, a predstavile su se i izvedbom autorske skladbe Vinica moja moj rodni kraj. 

 


Ovogodišnja općinska priznanja dobili su:

KUD Vinica uz 40. obljetnicu

KUD Vinica koji je osnovan 1979. godine s ciljem očuvanja tradicije i običaja, kulturne i etno baštine Viničkog kraja, i organiziranog i kvalitetnog korištenja slobodnog vremena prvenstveno mladih osoba, skupina entuzijasta osnovala je Kulturno umjetničko društvo Vinica. Sve ove godine društvo se uspjelo održati, a danas u sastavu društva djeluju 4 sekcije: folklorna, tamburaška, veziljska te Ženski vokalni sastav Leluja. Tijekom godina KUD Vinica kroz brojna gostovanja i nastupe njeguje dobru suradnju s društvima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke i BIH, a organizator je dobro posjećenih Smotre folklora Vinička jesen i Viničkih večeri komedijašev, a uključuje se i u sve općinske manifestacije poput Martinja. Za doprinos očuvanju tradicije i baštine te obogaćivanje područja kulturnim sadržajima tijekom svih ovih 40 godina, Općinsko je vijeće donijelo odluku da se Kulturno-umjetničkom društvu dodjeli javno priznanje u obliku Plakete Općine Vinica koje je preuzeo predsjednik društva Domagoj Kovačić.

Udruga Vinogradara Vinea za 20 godina rada

Udruga vinogradara „Vinea“ Vinica osnovana je prije 20 godina i okuplja preko 100 članova – vinogradara, iz naše te susjednih općina. Udruga je osnovana sa svrhom razvoja i unapređivanja vinogradarstva i podrumarstva prisutnog više stoljeća na ovom području. Naime, još u rimsko doba na ovom je području uspijevala vinova loza pa se pretpostavlja da je antičko naselje Vinea dobilo naziv upravo po vinovoj lozi, a vinička su vina zbog svoje kvalitete bila tražena i na bečkom dvoru.

Kroz niz predavanja i edukacija Udruga potiče razvoj vinogradarstva i upoznaje vinogradare sa suvremenim načinom podizanja, obrade i zaštite vinograda, proizvodnje i čuvanja vina, a djelatnost Udruge usmjerena je i na promociju i brendiranje Vinice kao vinorodnog područja . Osim već spomenutih predavanja te edukacijskih putovanja, obilježavanja svih značajnijih blagdana vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo (Martinje, Vincekovo, blagoslov vina na Ivanje) , druženja te razmjene iskustava s članovima drugih sličnih udruga, Udruga već tradicionalno organizira Izložbu mladih vina međunarodnog karaktera. Općinsko vijeće donijelo je odluku da se povodom 20 godina neprekidnog rada na unaprjeđenju vinogradarstva i podrumarstva Udruzi Vinea dodijeli javno priznanje u obliku Plakete Općine Vinica. Priznanje je preuzeo predsjednik Udruge Stjepan Kovačić.

Galeković- dentalna poliklinika

Devedesete godine prošlog stoljeća pogodovale su razvoju privatnog sektora te se tada otvara prvi dentalni laboratorij u županiji u vlasništvu Ivana Galekovića, temelj danas nadaleko poznate Dentalne poliklinike Vinica u vlasništvu dr.dentalne medicine Ivane Galeković Goričanac i dr dentalne medicine Nine Galeković Rački koje su završetkom stomatološkog fakulteta nastavile razvijati osnovnu djelatnost te je 2018. godine Dentalna poliklinika Vinica preselila u novoizgrađeni prostor s deset ordinacija opremljenih najsuvremenijom opremom, kirurškom salom za potrebe kirurških zahvata, prostorom za dijagnostiku, te moderno opremljenim dentalnim laboratorijem.
Od male obiteljske ambulante u kojoj su radili otac i dvije kćeri Dentalna poliklinika Vinica danas zapošljava 30 djelatnika koji pružaju usluge brojnim pacijentima šire regije. Imajući u vidu razvoj osnovne djelatnosti te izuzetan doprinos kako zapošljavanju tako i promicanju Općine Vinica, Općinsko je vijeće odlučilo da se Dentalnoj poliklinici dodjeli javno priznanje u obliku Plakete Općine Vinica, a preuzela ga je dr. dentalne medicine Nina Galeković Rački.

LA-GO Keramika d.o.o za 20 godina rada

Prije 20 godina dva mlada entuzijasta Miljenko Sodar i Nenad Kelemen započela su privatni posao i osnovali društvo naziva LA-GO keramika sa sjedištem u Gornjem Ladanju.Društvo pruža usluge postave podova i zidnih obloga od keramičkih pločica, kamena, mramora i granita. Društvo zapošljava 7 djelatnika, a po potrebi koriste usluge kooperanata. Prisutni su na gradilištima na području cijele Hrvatske, a s obzirom na kvalitetu obavljenog posla sve češće prisutni su u susjednoj Sloveniji i u Austriji. Cijeneći doprinos razvoju poduzetništva, zapošljavanju te promicanju Općine Vinica u široj regiji, Općinsko je vijeće donijelo odluku o dodjeli javnog priznanja u obliku Plakete Općine Vinica je preuzeo direktor Miljenko Sodar

Trgovina Taban za 20 godina rada

Za gospodarski razvoj područja Općine značajni su svi oni pojedinci koji su se u datom momentu usudili zaplivati poduzetničkim vodama. Jedan od njih bio je i STANKO CESTAR, vlasnik trgovine mješovitom robom TABAN u Gornjem Ladanju otvorene 1999. Godine, dakle ove godine obilježava 20 godina rada. Trgovina izuzetno dobro opremljena asortimanom robe široke potrošnje opskrbljuje stanovništvo ne samo naselja Gornje Ladanje već i svih ostalih naselja Općine kao i susjedne Općine Maruševec.
Za dugogodišnje snalaženje u poduzetničkim vodama, poglavito u ovim teškim vremenima te kao poticaj daljnjem razvoju i promicanje poduzetništva na području Općine Vinica, Općinsko je vijeće donijelo odluku o dodjeli javnog priznanja u obliku Plakete Općine Vinica Trgovini Taban i njenom vlasniku Stanku Cestaru.

ABS Stolnik

Današnji ABS Stolnik, sa sjedištem u Gornjem Ladanju, osnovan je 1980. godine kao obiteljsko zanatska radiona koja se bavi proizvodnjom metalnih dijelova za vojnu opremu i naoružanje. Osnivač Andrija Stolnik i dan danas neizostavna je karika u lancu proizvodnje i usvajanja novih proizvoda, a 2007. godine obrt je preuzeo i uspješno ga vodi sin Perica. Prvi posao, malu narudžbu, a za obrt veliku isporuku koja je pokrenula poslovanje obrt je odradio za „Đuro Đaković“ iz Slavonskog broda. Danas se proizvodi izrađeni u radioni ABS Stolnik, plasiraju na više kontinenata. ABS Stolnik je kooperant poznatih domaćih i stranih firmi koje su prisutne u 40-ak zemalja svijeta, među kojima prednjači Saudijska Arabija.Surađuju s više proizvođača opreme i Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, a kao proizvođači dijelova za vojnu opremu uvedeni su u registar dobavljača NATO Saveza. Zbog doprinosa razvoju poduzetništva i promicanju Općine Vinica Obrtu ABS Stolnik dodjeljuje se javno priznanje u obliku plakete Općine Vinica .

 DVD-u Vinica uz 130. obljetnicu osnutka i rada

Područje općine Vinica ima dugu i bogatu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica jedno je od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u regiji, osobito u ruralnoj sredini i ove godine slavi 130 godišnjicu.Iz statističkih podataka popisa društva i vatrogasnih sprava iz 1938.g. Vatrogasne župe Varaždin saznajemo da DVD Vinica po broju članova malo zaostaje za DVD Varaždin, da članovi od početka imaju društvene odore, liječnika, barjak, sprave, tamburaški orkestar, limenu glazbu, pjevačko društvo.
Iz bogate povijesti Viničkog vatrogastva možda je potrebno izdvojiti i događaj od 15. kolovoza 1937.godine kad je Zapovjednik DVD Vinica g. Marijan Dolanjski doveo vatrogasce Vatrogasne župe Varaždin, na Jelačić Plac u Zagreb tražeći odcjepljenje od vatrogasnog saveza Kraljevine Jugoslavije.

Danas je DVD Vinica, Središnje društvo s Interventnom vatrogasnom postrojbom, koje djeluje na području općine Vinica a prema potrebama i dojavi iz operativnog centra 193 i u susjednim općinama. Društvo broji 103 člana; od toga 30 operativnih članova, osiguranih, stručno osposobljenih, s liječničkom svjedodžbom u sustavu SMS poruka za uzbunjivanje operativnog centra 193, osam izvršnih, 11 pričuvnih članova, 13 veterana, 18 pomažućih i 23 člana djece i mladeži. Prema zvanju u sastavu društva su jedan viši vatrogasni časnik, četiri časnika prve klase, četiri časnika, jedan počasni časnik, sedam dočasnika prve klase, osam dočasnika, 12 vatrogasaca prve klase i 32 vatrogasca.
Kako se društvo humanim radom zaštite i spašavanja od požara i drugih elementarnih nepogoda neprekidno bavi već 130 godina, Općinsko vijeće donijelo je odluku o dodjeli javnog priznanja u obliku Povelje Općine Vinica, a priznanje je preuzeo predsjednik Društva Ivica Lazar.

 

Općina Vinica već 11 godina potiče izvrsnost te je ove godine po 5000 kuna dobilo troje viničkih najboljih studenata Marko Hrnčić student 3.godine Međimurskog veleučilišta u Čakovcu,
Marko Gerbus, student 3.godine Glazbene akademije u Splitu i Ivanu Ivančići studentu 2. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Na području Općine Vinica 13 je objekata sa statusom zaštićenog kulturnog dobra te još niz evidentiranih za koje je postupak evaluacije u toku. Jedan od spomenika kulturne baštine je Stari gad (Burg) Vinica čije se zidine već nekoliko godina u skladu s osiguranim sredstvima, saniraju. Na ulasku u dvoranu izložena je maketa Burga Vinica koju je izradio velečasni Mario Filipović, a koji se bavi i prikupljanjem građe i istraživanjem Burga te je na svečanosti dao i kratki osvrt o nekadašnjem izgledu utvrde.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.