Svečanost uz 28. obljetnicu Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Svečanost uz 28. obljetnicu Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. 

Upućujući čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila im je na časnom i samozatajnom služenju hrvatskoj domovini kroz obavljanje redovitih zadaća, razvoj sposobnosti i uvježbavanje, sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru te kroz pomoć civilnome stanovništvu. Podsjetila je na rezultate brojnih istraživanja, koja pokazuju da hrvatski narod u Hrvatsku vojsku ima najveće povjerenje. „Neka vam to služi na čast i kao poticaj za daljnju uzornu službu i još odlučniju težnju izvrsnosti u svakoj povjerenoj zadaći“, kazala je Predsjednica.

Osvrnuvši se na povijesni 28. svibnja 1991., kada je prvi hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman primio prijavak na stadionu u Kranjčevićevoj ulici i kada je hrvatska javnost upoznala svoju vojsku, Predsjednica je istaknula kako nikada nećemo dopustiti da taj trenutak i istina o tome dijelu naše povijesti padne u zaborav. „On je bio najava nastanka hrvatske države. Bio je i najava teških trenutaka koji su bili pred nama. Ali bio je prije svega najava hrvatske slobode!“, dodala je.

Uspomena na dane stvaranja i obrane hrvatske države i na sve hrvatske branitelje, posebno one koji su dali svoje živote za domovinu, trajna je svetinja naše domovine, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako smo u nekim prošlim trenucima previše olako dopustili relativiziranje istine o našoj nedavnoj povijesti. Dodala je kako ju je to, između ostaloga, potaknulo da inicira uvođenje novog odlikovanja Velereda Franje Tuđmana.

Naglasila je kako je naša zadaća novim naraštajima pripadnika Oružanih snaga prenositi uspomenu na te događaje i na junaštvo u obrani Republike Hrvatske te u njima stvoriti svijest kako je privilegija nositi znamenje Hrvatske vojske koje su s ponosom isticali njihovi prethodnici u hrvatskoj odori, a mnogi od njih su pod njim i položili živote na oltar domovine.

„I danas nastavljamo izgrađivati i razvijati Oružane snage Republike Hrvatske. Ne kao sredstvo prijetnje ili prisile, nego upravo kao jamac mira, slobode i prosperiteta Republike Hrvatske“, kazala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH istaknuvši kako je u proteklom razdoblju mnogo postignuto. U tom smislu, navela je postupno podizanje obrambenog proračuna kojim su se stvorili preduvjeti za povećano ulaganje u Hrvatsku vojsku, te vraćanje sjaja Hrvatskoj vojsci i dostojanstva svakom njezinom pripadniku, kroz poboljšanje uvjeta rada i života, povećano ulaganje u njihovu obuku i obrazovanje te ubrzano opremanje i modernizaciju.

„Nastavljamo razvijati i graditi Hrvatsku vojsku kojom bi se ponosili svi junaci koji su 28. svibnja 1991. bili postrojeni u Kranjčevićevoj ulici. Činimo to u spomen na njih i sve ostale koji su pali za našu domovinu i kao zalog naše budućnosti. Suvremeni svijet pun je izazova, prijetnji i nestabilnosti. Znat ćemo se s njima suočiti uz vas kao čuvare hrvatske države“, zaključila je obraćanje Predsjednica Republike.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.