Dan općine Donja Dubrava u znaku 230. obljetnice Župe sv. Margarete

Dan općine Donja Dubrava u znaku 230. obljetnice Župe sv. Margarete

Sveta Margareta zaštitnica je župe u Donjoj Dubravi, a njen blagdan obilježava se 13. srpnja. Taj je datum općina izabrala za svoj dan. Središnjica obilježavanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je u predvorju škole u Donjoj Dubravi održana u petak, 12. srpnja 2019. godine.

Na poziv općinskog vodstva odazvali su se potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i načelnici susjednih općina – Josip Matulin, Ljubomir Grgec, Đurđica Slamek, Miljenko Horvat te Ivan Sabolić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, akademik, ujedno počasni građanin Donje Dubrave Dragutin Feletar, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos te mnogi mještani, gosti i predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja.

Sjednicu su otvorili članovi Zbora mladih župe svete Margarete, a prisutne je na samom početku pozdravio domaćin, predsjednik Općinskog vijeća Damir Vidović osvrnuvši se na rad vijeća tijekom protekle godine. Dan općine prilika je da se sagleda sve ono što se dogodilo i radilo u proteklom razdoblju – od realiziranih projekata do neostvarenih želja i planova. Načelnik Marijan Varga istaknuo je kako je u gospodarsku zonu investirano 800.000,00 kn te dodao je kako je ove godine potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u visini od 254.000 kn za pomoć u razvoju infrastrukture u gospodarskoj zoni. „Uz pomoć Međimurske županije u studenom 2018. godine završena je obnova vanjske stolarije Doma kulture „Zalan“. Ove godine Ministarstvo kulture odobrilo je 100.000 kn bespovratnih sredstava te će se uz pomoć Županije i Općine nastaviti s obnovom unutarnje stolarije i ulaznog stepeništa.“ No, nije to jedini projekt koji potpomaže Međimurska županija, budući da je 100.000,00 kn iz proračuna izdvojila i za obnovu župne crkve sv. Margarete. „Želio bih da svi zajedno uložimo napore i pretvorimo Donju Dubravu u središte ovog dijela Međimurja jer zbog svoje povijesti, a osobito zbog svoje budućnosti, ovaj kraj to zaslužuje. Uz brojne infrastrukturne projekte, ovdje se ulaže u građane i to projektima potpore za studente i novorođenčad, ali i projektom subvencija za stambeno zbrinjavanje. Pohvalit ću vrlo aktivne udruge i društva s ovog područja, a posebno branitelje koji brinu da sjećanje na prvog poginulog hrvatskog branitelja, Predraga Jurčeca, ne jenjava. Zahvaljujem svim učiteljicama i učiteljima što stvaraju „školu za život“, a samim time pridonose boljitku društva.“, istaknuo je župan Posavec.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar mještanima je čestitao njihov dan te istaknuo: „U posljednje dvije godine obilazim općine, gradove i županije diljem Hrvatske, no najviše puta bio sam u Međimurju. Rezultati se ovdje vide, a ovaj kraj može se pohvaliti velikim brojem kvalitetnih projekata. Takvih ima i u Donjoj Dubravi, a ova škola uskoro će dočekati otvorenje radova na energetskoj obnovi, što će omogućiti brojne uštede.“, poručio je Štromar te najavio nove natječaje koji će biti raspisani krajem godine.

Priznanja zaslužnim pojedincima i skupinama

Sjednica je bila i prilika da se nagrade svi oni koji su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijeli boljitku Donje Dubrave. No prije toga, načelnik Varga i zamjenik Čituš nagrade su podijelili učenicima tamošnje osnovne škole koji su svih 8 razreda završili odličnim uspjehom. To su Vid Krušelj, Nino Mirić, Dunja Miser, Stjepan Miser, Franjo Orehovec, Benjamin Rusak i Niko Šafarić. Nagrađene su i dvije bivše učenice, danas srednjoškolke. Marija Duhović nagradu je primila za nastup na državnoj smotri Lidrano u Šibeniku monologom o Teti Lizi koji je na svečanoj sjednici i izvela, dok je Barbara Čižmešija nagradu primila za nastupe na međunarodnim i regionalnim turnirima u stolnom tenisu.

Godišnje zahvalnice primili su Dalibor Međimurec, Biserka Vučenik, Kristijan Krušelj i Andrej Horvat, dok su Plakete općine Donja Dubrava, za doprinos gospodarskom razvoju i napretku mjesta, dodijeljene tvrtkama Bali d.o.o. i Tehnodom d.o.o.

230 obljetnica Župe svete Margarete

Na blagdan svete Margarete, u nedjelju, 13. srpnja 2019. proslavljena je 230. obljetnica Župe sv. Margarete i 30 godina svećeničke službe župnika Mirka Pilaja. Svečanost je započela procesijom vatrogasaca i članova Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“, u pratnji tamošnjeg Puhačkog orkestra. Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, nakon čega je održana promocija knjige župnika Pilaja „Moj svakodnevni razgovor s Bogom preko leptira“, koju su predstavili akademik Dragutin Feletar, dekan donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj te biskup Mrzljak. U glazbenom djelu sudjelovali su fra Miroslav Petrac i akademski glazbenik Martin Srpak, a svečanosti je nazočio i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.