CERIT Mostar: Radovi djece iz BiH idu u svemir

CERIT Mostar: Radovi djece iz BiH idu u svemir

MOSTAR, 9. studenog (FENA) - Odlukom Upravnog odbora SESA-e (Southeastern European Space Association), koju čine članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, odlučeno je da sjedište SESA-e naredne četiri godine bit će u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u srijedu iz CERIT-a - Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju.

Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, za zamjenika Armin Đidelija, a za sekretara Sanel Babić. Na temelju ranije objavljenih informacija u cijeloj regiji da će zemlje Jugoistočne europske svemirske asocijacije (SESA) zajedno s partnerima iz Indije lansirati zajednički satelit u orbitu, CERIT - Centar za obrazovanje, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao članica SESA-e, obavještava građane da je na razini SESA-e donesena odluka o pokretanju akcije uključivanja djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola u ovaj povijesni projekt. Bit će to posebna, dodatna, zajednička satelitska misija u kojoj će sudjelovati djeca iz cijele regije. Zadatak za mališane je nacrtati ili izraditi rad na temu svemira, fotografirati i poslati ga nadležnoj organizaciji članici SESA-e - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija.

 Sve što bude poslano bit će objavljeno na stranicama SESA-e te do kraja godine smješteno u memoriju satelita i lansirano u svemir. Objavom na web stranici svatko će imati trajnu potvrdu o sudjelovanju, a materijal će biti stalno javno dostupan.

“Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini sudjeluje u aktivnostima slanja našeg prvog satelita u svemir”, rekao je Armin Đidelija, zamjenik direktora SESA-e. "Sama činjenica da će zemlje jugoistočne Europe poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije biti dio svemirskog programa velika je stvar. Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemiru.programa i da se s njim upoznaju", ističe Anes Hadžiomerović, direktor SESA-e. "Mi i naša djeca trebamo graditi novu budućnost, obnoviti suradnju, sačuvati zajedništvo. To će djeci ostati cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovom povijesnom događaju i cijela regija uključena u ovaj pothvat, jer kada bi samo djeca iz jedne zemlje sudjelovala u ovoj kampanji, glavni cilj ne bi bio ispunjen.
 
Sudjeluju djeca iz svih SESA zemalja, a to je već na početku suradnju i prikaz svijetle budućnosti“, istaknuo je Dušan Radosavljević, predsjednik Odbora za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada. Simbolično rečeno, dodao je, sigurno je da će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već prilikom lansiranja, i mi zajedno s njima, i to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru. smjer i na drugim poljima. Kako poslati projekt u svemir CERIT Mostar poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, odgajatelje, učitelje, profesore da informiraju djecu o ovoj kampanji i načinu sudjelovanja. Akcija traje do 01.12.2022. Podsjetimo, satelit INDO-SESA jedan je od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina neovisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i. SVEMIRCERITE (FENA) I. B.
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.