GMV - s otvorenja izložbe skulptura u kristalnom staklu i kamenu, Mihaela Štebiha, kojom obilježava svoj zlatni umjetnički jubilej

izložba mihovila štebiha

Izložbom skulptura u kristalnom staklu i kamenu u GMV, Mihael Štebih obilježava 50 godina svog stvaralaštva. Mihael Štebih, hrvatski slikar i kipar (Čakovec, 19. X. 1948). Diplomirao 1972. na Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1984. do 2002. živio je u Kanadi. Isprva izrađivao apstraktne pastele lirskih ugođaja i simboličnih kompozicijskih rješenja (Horizonti, 1988), potom hiperrealističke portrete (Portret Ane Flander, 1987). Autor javnih spomenika u Ljubljani i Čakovcu. Od 1983. oblikuje u staklu skulpture apstraktnih oblika bogate svjetlosno-kromatskim efektima (Zeleni haiku, 1986; Plitko nebo, 1999). Izrađuje predloške za vitraje i mozaike (Čakovec, Toronto i Hamilton).  Sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama te kiparskim kolonijama i simpozijima. Uz kiparstvo, bavio se i slikanjem, ponajprije u tehnici pastela te fresco-slikarstva i mozaika. Njegova djela nalaze se i u brojnim muzejskim ustanovama, sakralnim objektima i privatnim zbirkama. Eksperimentirao je u različitim kiparskim materijalima: glini, terakoti, gipsu, bronci i drvu, da bi odabrao staklo kao materijal koji najviše odgovara njegovoj poetici i u kojemu od 1982. kontinuirano oblikuje skulpture.   

Pri postizanju umjetničke vizije vodi se idejom „manje je više“ te svoju umjetničku intervenciju svodi na minimum kako bi prepustio užarenoj masi  „trenutak“ da se oblikuje u svojoj kauzalnosti. Haiku je nit vodilja koja ga prati kao autora likovnog ali i književnog stvaralaštva, s obzirom na to da se aktivno bavi i pisanjem haiku poezije, iznova ga usmjeravajući na jednostavnost, sažetost i iskrenost prikaza.   Izložba je otvorena u palači Herzer,Gradskog muzeja u Varaždinu, a može se razgledati do 15. prosinca.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.