GMV:Izložba Židovi i Varaždin otvara se u utorak, 14. svibnja u 19 sati, u varaždinskoj Sinagogi

IZLOŽBA

Izložba Židovi i Varaždin otvara se u utorak, 14. svibnja u 19 sati u varaždinskoj Sinagogi. Izložba uključuje 26 panela koji prikazuju bogatu povijest Židova u Varaždinu koja je ujedno i najstarija židovska zajednica u Hrvatskoj. Izniman je doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj ima mjesto izložbe - varaždinska Sinagoga. Varaždinska Sinagoga zaštićeno je kulturno dobro, jedno od dva u Varaždinu koja godinama vapi za obnovom. Uz potporu Ministarstva kulture ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju te će se krenuti s radovima sanacije uličnog pročelja Sinagoge. Na izložbi će biti predstavljeno i idejno rješenje njezine unutrašnjosti. 

Izložbu organiziraju Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin. Izložbu su osmislile Spomenka Težak, zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća grada Varaždina i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin, Nataša Mihinjač, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin i Petra Marincel, dokumentaristica Gradskog muzeja Varaždin na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja i može se razgledati svaki radni dan popodne od 16.15 do 19 sati. Ulaz je besplatan. 

Za učenike bit će u utorak, 21. svibnja od 10 do 12 sati biti organiziran edukativni dan - razgled izložbe uz vodstvo Spomenke Težak, dok će za građane vodstvo biti organizirano u petak, 31. svibnja u 18 sati. Na Međunarodni dan muzeja, u subotu, 18. svibnja od 20 do 24 sata Sinagoga će biti otvorena za javnost te će se u njoj prikazivati dokumentarni filmovi Mire Wolf. Posjet Židovskom groblju za sve zainteresirane bit će u četvrtak, 30. svibnja u 14 sati uz vodstvo Milivoja Dretara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.