Večeri na Griču – vrhunski glazbeni program bez konkurencije

Večeri na Griču

Na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Klovićevi dvori predstavljen je bogat program Večeri na Griču. Od 28. lipnja do 17. srpnja publiku očekuje pregršt zanimljivih i raznolikih događanja koje spektakularno otvara izvedba djela „Carmina Burana“ Carla Orffa koja je već sada zbog velikog interesa rasprodana.

„Ovo su 37. Večeri na Griču. Poslije trideset i pet godina naslijedili smo ovaj program i prošle smo godine održali samo pet koncerata. Obećali smo da ćemo sljedeće učiniti više, pa smo tako sada program na neki način udvostručili. Nemamo deset, već devet koncerata, ali bolje da vam jedan koncert nedostaje nego da vam je jedan previše. Taj koncert možete očekivati u sljedećoj sezoni.“, našalio se ravnatelj Dvorane, g. Dražen Siriščević.

Od šaljivog Mozarta preko Coheana do filma i udaraljkaša
Program se nastavlja 1. srpnja glazbenim kabareom "Mozart is still alive" poljske MozART grupe čiji bi se humorističan program u čast velikog Wolfganga Amadeusa Mozarta mogao usporediti s dvojcem Igudesman & Joo, velikih miljenika zagrebačke publike.

Leonarda Cohena na Grič dovodi Maja Posavec koja će 3. srpnja s gitaristom Ivanom Kapecom izvesti neke od njegovih najvećih uspješnica, ali i izrecitirati izrazito emotivne stihove, prevedene na hrvatski jezik: „Večer s Cohenom, legendarni Leonard Cohen će biti na Griču. Zvuči nemoguće, ali mi smo poznati po tome da nemoguće činimo mogućim.“, dodao je Ravnatelj i prepustio riječ autorici projekta, nagrađivanoj glazbenici i glumici Maji Posavec: „Jako sam počašćena što sam dio ove večeri. Mislim da nekako Cohen tu i pripada, njegovo mjesto nisu samo klubovi. Ovu sam večer zamislila kao večer zajedničke meditacije i poezije. Tako da ovo nije još jedan tribute to Leonard Cohen, to su dvoje umjetnika s interpretacijom Cohena. Naši su koncerti dosada bili jako dobro posjećeni pa mislim da pripadaju nekim toplim i intimnim prostorima, kao kada ljudi dođu slušati ciljano samo klasičnu glazbu. Drago mi je što ću biti dio programa, jako se veselimo, program nam je jako prirastao srcu. Mislila sam da nema šanse da ja kao pjevačica mogu pjevati Cohena, dubokog glasa i posebnog karaktera. Shvatila sam da je to moj pristup i da se ja u tome dobro osjećam te da mogu to iznijeti. Govorit ću i njegovu poeziju na hrvatskom, to će biti mali i emotivni kabare. Pozivam sve da dođu na koncert!“

Najbolje od filmske glazbe u sklopu Večeri na Griču predstavit će Nino Rota ansambl, 5. srpnja. Vrhunska djela skladatelja Ennia Morriconea, Nine Rote, Johna Williamsa, Jamesa Hornera i drugih bit će zaslužna za čaroban doživljaj pod zvjezdanim nebom.

Udaraljkaška senzacija, Sudar Percussion, na pozornicu se penje u nedjelju, 8. srpnja kada će zajedno s publikom pokušati uhvatiti ritam svemira uz inovativne vizualne projekcije. Predstavit će projekt „Oxygene – Glazba J. M. Jarrea“.
Violina – jazz i i  40 londonskih glazbenika
U utorak, 10. srpnja, pucat će strune na violini, dok će srca svih slušatelja sigurno pucati od radosti – Roby Lakatos već je nekoliko puta oduševio zagrebačku publiku, pa će se vatrena atmosfera koju stvori s ansamblom zasigurno ponoviti.
Projekt „Sax&Jazz“ 12. srpnja iznimno će se održati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a dio je 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji će se održati u Zagrebu. Ovaj je program predstavio prodekan Muzičke akademije u Zagrebu, g. Dragan Sremec: „Drago mi je da smo g. Siriščević i ja uspjeli dogovoriti ovu suradnju. Od 10. do 14. srpnja u Zagrebu se događa 18. svjetski kongres saksofonista. Najvažniji događaj od 450 programa koji se održavaju u cijelom programu bit će održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u okviru festivala Večeri na Griču. Na tom koncertu će uz Jazz orkestar HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella nastupiti vrhunski saksofonisti kao Rosario Giuliani, Victor Goines, Branford Marsalis, Perico Sambeat i Krzysztof Urbanski. Kao jedno iznenađenje predvidjeli smo nastup talijanskog saksofonista Atillija Bernija. Poslije koncerta je planiran jam session na terasi na kojem će nastupiti svi solisti s jazzistima koji su dio i drugih programa.“
Četrdesetak glazbenika iz Londona čine Bromley Youth Chamber Orchestra koji nastupa u nedjelju, 15. srpnja s djelima  Händela, Mozarta, Piazzolle, Čajkovskog, Kilara i Elgara dok će se za romantičnu završnicu 17. srpnja pobrinuti tri dame, svjetski poznate i nagrađivane glazbenice: Marija Pavlović na klarinetu, Monika Leskovar na violončelu i Martina Filjak na glasoviru. Njihov će nastup biti ujedno i najava za novi festival klasike i romantike, o kojem će više detalja biti poznato uskoro.
Program je pohvalila i podržala zamjenica Gradonačelnika grada Zagreba, gđa. Jelena Pavičić Vukičević:  „Sve ono što nas očekuje koncem lipnja pa do sredine srpnja doista su koncerti koje vrijedi poslušati i predstaviti i zagrebačkoj i hrvatskoj publici. Iskoristila bih ovu priliku kao poziv na sve koncerte, nadam se da će ova godina biti uvertira za 38. izdanje Večeri na Griču, sljedeće godine. Bez obzira na novac, entuzijazma i ljubavi nam ne nedostaje, a to i jest ono što pokreće svijet.“
Ulaznice za sve događaje po cijeni od 100 kn možete kupiti na blagajni Dvorane ili na www.lisinski.hr.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.