Uz Dan sjećanja na žrtve holokausta HNK u Varaždinu poziva da pogledate monooperu "Dnevnik Ane Frank" .- VIDEO

dnevnik anne franck

Uz obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. sijećnja, koji nas podsjeća na dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, danas se polažu vijenci i pale svijeće uz grobišta ili spomen obilježja na veliku žrtvu židovskog naroda. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, taj dan proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

A ove godine se obilježavanju obljetnice pridružuje i HNK u Varaždinu te prikazuje snimku monoopere Dnevnik Anne Frank Grogorija Frida premijerno izvedenu 28. listopada 2020. godine. Riječ je o monooperi koja je unatoč pandemiji koronavirusa pobudilaizniman interes javnosti. Pogledajte je na poveznici ili otvorite video ispod teksta. 

https://www.youtube.com/watch?v=BTntA3R-Byk&feature=youtu.be

Dnevnik Anne Frank - monodramna opera u 4 scene i 21 epizoda /https://www.hnkvz.hr/predstave/dnevnik-anne-franch/

"Dnevnik Ane Frank" , djelo koje je poslužilo kao inspiracija autorima različitih grana umjetnosti, prevedeno na 65 jezika, ispričano kroz dnevnik židovske djevojčice Anne Frank, simbol je patnje židovskog naroda tijekom holokaust. Skladatelj Grigorij Samuilovič Fried(22. rujna 1915. - 22. rujna 2012.), koji je i sam židovskog podrijetla, dodatno je senzibiliziran na tu temu, a kao skladatelj i libretist preveo je književni predložak u, zasad, jedinu operu na tu temu. Dnevnik Ane Frank, op. 60. (1968.) vrhunac je njegova kompozicijskog opusa nakon "Van Goghova pisma", još jedne monoopere izvedene iz njegova kompozicijskog pera. Friedovi počeci skladatelja tradicionalnog stila razvili su se, pod Schönbergovim utjecajem, prema dodekafonskom stilu ("Koncert", 1967.), pa njegovu "Anne Frank" karakteriziraju atonalne karakteristike i nadasve izražajnost u glazbenom izrazu, što je posebno očito u Aninoj ariji „Snovi“. Korištenje Sprachgesang tehnikuFrid postiže učinak dodatne napetosti u prikazivanju radnje i prikazuje Annin lik i različita emocionalna stanja kroz koja prolazi. U svim inačicama opere monodrame, bilo da je riječ o originalu s klavirom, u orkestraciji za komorni orkestar ili za devet solista (potonje ćemo imati priliku čuti na varaždinskoj premijeri), ili onoj iz 2012. za klavir, dvostruko basa i udaraljki, Friedova partitura jednako tretira sve sudionike, uključujući i solističku dionicu, posebno u tamnim zvučnim bojama koje nagovještavaju tragičan kraj. Kroz 21 sliku skladatelj dočarava atmosferu u skloništu u kojem boravi obitelj Frank, kao i likove i njihove odnose, ali također ukazuje na kontekst tadašnjih događaja, koristeći kompozicijske alate koje pruža glazba 20. stoljeća. Premijerno je izvedena monoopera "Dnevnik Ane Frank", uz klavirsku pratnju,

Uprizorba monodramske opere "Dnevnik Ane Frank" na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u izvedbi sopranistice Marije Lešaje i Orkestra mladih glazbenika pod umjetničkim vodstvom Matije Fortune i Stjepana Vugera u režiji Ozrena Prohića , dvojako je značenje: kazalište koje je u svojoj povijesti njegovalo tradiciju, ali uspostavlja i novi smjer - suvremenu operu - što će zasigurno stvoriti novu publiku u okruženju istančanog varaždinskog glazbenog ukusa.

Dr. sc. Iva Hraste Sočo

Libreto: Grigori Frid Prijevod
libreta: Karmen Belamarić
Dirigenti: Matija Fortuna / Stjepan Vuger
Redatelj: Ozren Prohić
Scenograf: Žorž Draušnik
Kostimograf: Petra Dančević Pavičić Dizajner
svjetla: Marijan Štrlek
Video projekcije: Ivan Faktor

Nadzornik: Vedran Dervenkar

Producentica: Iva Hraste Sočo

Premijera 28. listopada 2020

 ANNE FRANK: Marija Lešaja

Orkestar mladih glazbenika

Georg Draušnik, violina
Tonko Marković, violončelo
Mihael Ross, kontrabas
Barbara Tomić, flauta / pikolo
Monika Popović, klarinet
Grgur Konkoli, fagot
Lovro Čutić, truba
Lovro Baričević / Vedran Vujec, udaraljke
Viktor Čižić, klavir

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.