Djelovanje koje traje 20 godina Teatar Gavran proslavio uz monografiju

Djelovanje koje traje 20 godina Teatar Gavran proslavio uz monografiju

Dugih 20 godina traje djelovanje zagrebačkog Teatra Gavran, a „najodgovorniji“ za njegovo uspješno djelovanje svoj su 20. rođendan proslavili uz monografiju "Za glumce i publiku" predstavljenu u četvrtak, 20. listopada u Zagrebu. Moralo se to dogoditi u njihovom stilu: bio je to duhovit i originalan prikaz djelovanja tog neumornog putujućeg kazališta koje se u 20 godina nametnulo i kvalitetom tekstova, ali i produkcijom te glumom. Knjiga teatrologinje Lucije Ljubić, ima podnaslov 'Prvih dvadeset godina Teatra Gavran (2002.-2022.)', te time govori kako Teatar Gavran nastavlja svoje djelovanje i dalje punom parom. Obuhvaćeni su tu mnogi detalji, najvažniji i oni koji su najinteresantniji, vezani naravno uz Teatar Gavran i njegovo djelovanje u proteklih 20 godina. Dakle, važna je činjenica od koje je sve počelo: Teatar Gavran osnovali su u jesen 2002. godine glumica Mladena Gavran i književnik Miro Gavran.

U Društvu hrvatskih književnika (DHK), na proslavi 20. rođendana Teatra Gavran, Mladena Gavran kazala je kako se to kazalište od svojih početaka trudilo angažirati ponajbolje glumce, redatelje, scenografe, kostimografe, skladatelje i najbolje tehničko osoblje, a u svojih je 20 godina nastupalo svugdje, od najmanjih mjesta, koja nisu imala uvjete za kazališni čin, do svih nacionalnih scena u Hrvatskoj. 'U ovih 20 godina izveli smo 20 premijera za odrasle i tri premijere za djecu. Nastupili smo u točno 180 gradova, gostovali u deset europskih zemalja, i tamo izveli 30 predstava. Proputovali smo više od 250 tisuća kilometara pa kad to stavimo u neke gabarite zemaljske kugle, ispada da smo je obišli šest puta, što je stvarno impozantna brojka', naglasila je Mladena Gavran. Također je dodala je kako joj je drago što se ova promocija događa dan uoči početka nove sezone Teatra Gavran, a ta sezona započinje u četvrtak, 21. listopada u Maloj dvorani Lisinski, izvedbom 20. naslova za odraslu publiku  "Glasnogovornik", čija je premijera bila u travnju ove godine.

'Prije točno 20 godina, u listopadu 2002. sve je otpočelo predstavom 'Hotel Babilon' u režiji Aide Bukvić. Krenuli smo s monodramom koja je doživjela više od 260 repriza i postala naša najizvođenija predstava. S njom smo naučili znanje i probili led, a svaka sljedeća predstava prebacila je 100 repriza, tako da je ovaj teatar već od samog početka postavio visoku ljestvicu Moja zahvala ide prema svim našim suradnicima, a pogotovo prema našoj publici koja nas je tako vjerno podržavala svih ovih godina. ', riječi su Mladene  Gavran

Član komisije Ministarstva kulture i medija za kazališta izdanja Redatelj Robert Raponja ovako je ocijenio monografiju Lucije Ljubić: 'To je izuzetno vješto, duhovito i promućurno napisano djelo posvećeno obiteljskom teatru jednoga pisca. Jer, zahvaljujući snazi i viziji Mire Gavrana, taj teatar okuplja širu kazališnu zajednicu'. Posebno je pohvalio činjenicu što Teatar Gavran osim scene za odraslu publiku, već godinama njeguje i Dječju scenu. Govoreći o  svom doprinosu obilježavanju 20 godina teatra autorica Lucija Ljubić kazala je kako je željela napraviti monografiju koja će odražavati duh Teatra Gavran i povezanost kazališne zajednice koju je taj teatar u svojih 20 godina i 23 predstave uspostavio. Posebno je naglasila: 'Ovo je monografija o kazališnoj zajednici koju je stvorio Teatar Gavran koji je prije svega okupio svoga dramskog pisca i glavnu glumicu i povremenu redateljicu, te kasnije i glumca-lutkara (Jakova Gavrana)'. Tu je ujedno, istaknula je, važno i 'okupljanje doista impresivnog broj suradnika koji su prepoznali vrijednost takve vrste kazališta i odazvali se pozivu na suradnju', rekla je Ljubić.

Monografija detaljno navodi svaku odigranu predstavu i predstavlja svakog suradnika s kojim je Teatar Gavran surađivao, kao i kompletnu bibliografiju svih mjesta nastupa i osvojenih nagrada, uz opsežne popratne tekstove o Miri Gavranu, Mladeni Gavran i formuli uspjeha njihova teatra. Što dodati nego da je riječ o obiteljskom teatru s obiteljskim temama, a sve to može i dalje funkcionirati na zadovoljstvo publike koja ih do sada nikada nije iznevjerila.

fOTO: Teatar Gavran započinje svoju jubilarnu 20. sezonu izvedbama u Maloj dvorani u Lisinskom. Sezonu otvara 21. listopada 2022. predstavom “Glasnogovornik”, IZVOR: Teatar Gavran

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.