Praizvedena drama Plodna voda Marine Vujčić

Praizvedena drama Plodna voda Marine Vujčić

Drama Plodna voda spisateljice Marine Vujčić nagrađena je 2020. najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljen dramski tekst, prvom Nagradom Marin Držić a praizvedena je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 9. prosinca u režiji Nenni Delmestre.

Uvijek aktualna tema majčinstva kroz likove nekoliko arhetipova žena, uvezuje njihove paralelne priče u širu kritiku konzervativnog svjetonazora koji žene podređuje izmišljenim potrebama društva.
Mjesto radnje samo je naizgled bajkovito odmaralište u izoliranom močvarnom predjelu bez signala i doticaja sa vanjskim svijetom. Osobne priče triju glavnih ženskih uloga (Jadranka Đokić, Ana Begić Tahiri i Luca Anić) i njihovih partnera (Igor Kovač, Luka Dragić i Ivan Colarić) vode publiku u distopijski prostor gdje je lako vršiti pritisak na ljude, osobito žene s njihovim različitim shvaćanjima majčinstva.

Komad me privukao jer je životan na nekoliko razina, jer ne agitira, nego samo prepoznaje i točno locira probleme velikog broja pojedinaca.
Istina je da su žene u središtu pozornosti, ali ne zato što bi njihovi problemi bili važniji od problema muških likova. Ovo je naprosto komad o ženama u središtu pozornosti, a takvih tekstova ima jako malo. Žene su u ovoj predstavi kompleksne osobe koje baš kao i muška lica žele odlučivati o tome kakav život žele živjeti. Divno mi je i vrlo inspirativno raditi s ovim ansamblom. Uživala sam u zajedničkoj posvećenosti poslu, u tome što su glumci na probe dolazili spremni, puni ideja, improvizacija, pitanja, i to svi, oni koji glume veće, ali i oni koji glume manje uloge. Svima im je jako stalo i to mi je velika radost, rekla je redateljica Nenni Delmestre.

Ansambl i kreativni tim Plodne vode ispraćen je snažnim aplauzom premijerne publike.
Ovacijama su nagrađeni:

Režija i dramaturška obrada Nenni Delmestre
Scenografija, izbor glazbe i oblikovanje zvuka Lina Vengoechea
Kostimografija Barbara Bourek
Scenski pokret Zrinka Lukćec Kiko
Oblikovanje svjetla Branimir Bokan
Video Ivan Marušić Klif
Asistentica režije Lina Vengoechea
Asistent dramaturgije Matej Opolcer

ANSAMBL DRAME
NORA Jadranka ĐOKIĆ
BRUNO Igor KOVAČ
EVA Ana BEGIĆ TAHIRI
TOMA Luka DRAGIĆ
SOFIJA Iva JERKOVIĆ
FLORA  Luca ANIĆ
ANTONIO Ivan COLARIĆ
GAŠPAR Goran GRGIĆ
VILMA Mirta ZEČEVIĆ
Dr. MAJER Alen ŠALINOVIĆ
PROPOVJEDNIK Silvio VOVK
PJESNIK Filip VIDOVIĆ
ŽENA 1 Jelena OTAŠEVIĆ BABIĆ
ŽENA 2 Tesa LITVAN
ŽENA 3 Dora LIPOVČAN
ŽENA 4 Gloria DUBELJ
ŽENA 5  Iva ŠIMIĆ ŠAKORONJA
ŽENA U CRNINI Ivana BOBAN
POSLUŽITELJ Marin STEVIĆ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.