„Krčmarica purgerica“ otvara 38. Histrionsko ljeto

„Krčmarica purgerica“ otvara 38. Histrionsko ljeto

Ovogodišnje Histrionsko ljeto otvorit će 8. srpnja premijera predstave "Krčmarica purgerica" u režiji Dražena Ferenčine, moderna interpretacija Goldonijeve "Gostioničarke Mirandoline" u izvedbi glumačke družine Histrion, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Na Histrionskom ljetu gledat ćemo za promjenu ekipu sjajnih mladih glumaca koju predvodi talentirana Dea Presečki u naslovnoj ulozi

Grof, vitez i markiz postali su građevinski poduzetnik, političar i konceptualni umjetnik, glumice influencerica i blogerica, a Goldonijeva besmrtna heroina, gostioničarka Mirandolina - Krčmarica Purgerica u novoj predstavi Histrionskog ljeta koja će svoju premijeru imati u subotu. 

Komedija "Gostioničarka Mirandolina" Carla Goldonija iz 1753. godine jedan je od najčešće izvođenih dramskih tekstova, a verzija Dražena Ferenčine odmiče se od dramskih sukoba orijentiranih na staleške razlike, koji su prisutni u originalnom tekstu te se okreće prema sadašnjem prostoru i vremenu, a posebno Gradu Zagrebu kao mjestu radnje.

U krčmi "Kod Purgerice" smještenoj na Opatovini, umjesto markiza, vitezova i grofova pojavit će se građevinski poduzetnik, političar i konceptualni umjetnik. "A umjesto, za Goldonijevo vrijeme, skandaloznog zanimanja glumice, mi imamo influencerice i tiktokerice", rekao je Ferenčina.

Autorica prilagodbe Petra Mrduljaš napomenula je kako je primarna namjera intervencija u originalni tekst bila da predstava bude aktualna i da na neki način posluži gledateljima kao ogledalo današnjeg društva, trenutka i običaja.

Isti porivi koji su Goldonijeve likove pokretali u Mlecima 18. stoljeća, pokreću ih i u Zagrebu 21. stoljeća: političari nastupaju za govornicama, umjetnici na otvorenjima, a gotovo svi ostali u virtualnom cirkusu društvenih mreža.

"Promijenili smo klasne odnose među likovima, ali smo zapravo u svakom trenutku zadržali Goldonijevu fabulu i emotivne odnose među likovima", rekla je Mrduljaš te istaknula kako je osnovni razlog specifičnog postava uloga u komediji prikaz narcizma u kojem živimo, a koji je svim likovima zajednički.

"Vjerujem da ćemo svi mi koji gledamo ovu predstavu biti svjesni da nitko od nas nije lišen situacije u tom kolektivnom narcizmu koji nas je zahvatio", rekla je.

U predstavi glume Dea Presečki, u ulozi Barice, vlasnice kafića "Kod Purgerice", Jakov Zovko je građevinski poduzetnik, Marko Hergešić političar, a Bogdan Ilić markiz. Tiktokerice i blogerice igraju Lara Nekić i Klara Fiolić, Ivan Grčić pojavljuje se u ulozi konobara, a Denisa Bosaka je dečko s bauštele.

Kostimografkinja predstave je Marita Ćopo, a scenograf Enes Hodžić Arči. Umjetnički voditelj je Zlatko Vitez.

Redatelj izvedbe Dražen Ferenčina režirao je stotinjak predstava u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a za predstave je dobio niz nagrada, među kojima su najznačajnije Nagrade hrvatskog glumišta. Bio je umjetnički ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu te umjetnički savjetnik i redatelj Kazališta Virovitica. Trenutno je ravnatelj Gradskog dramskog kazališta "Gavella" u Zagrebu.

Predstava "Krčmarica Purgerica" izvodit će se gotovo svaki dan do početka rujna na Opatovini u Zagrebu osim nedjelja i ponedjeljaka. Puna cijena karte je 20 €, a cijena s popustom iznosi 15 €.

Foto: HIA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.