Filmom Andreja Korovljeva "Hotel Pula" u pulskoj Areni otvoren 70. Pula film festival

Filmom Andreja Korovljeva "Hotel Pula" u pulskoj Areni otvoren 70. Pula film festival

U pulskoj Areni sinoć je filmom Andreja Korovljeva ‘Hotel Pula’ s Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, otvoren jubilarni 70. Pulski filmski festival. Svečanu ceremoniju otvaranja Festivala režirao je Patrik Lazić, a program je vodila Ida Prester. Otvaranje je uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu od 21:40 sati. Pulski filmski festival ove godine slavi svojih prvih 70, a na obljetničarskom izdanju prisustvovali su brojni filmaši i kulturnjaci koji su obilježili povijest Festivala, kao i domaći autori koji će u konkurenciji Glavnog programa predstaviti čak 20 filmova – 13 u programu Hrvatski film te 7 u programu Hrvatske manjinske koprodukcije. Nakon svečanog otvorenja, uslijedili su nastupi bendova Freaktion na Portarati te Los Ekekos na Forumu.
Uz brojne filmove, njih više od 80, Pulski filmski festival će u nadolazećem tjednu svojoj vjernoj publici ponuditi i niz popratnih događanja koja su otvorena za građanstvo. Posebno ističemo koncerte na koje je ulaz slobodan, a od nedjelje se održavaju u dvorištu Doma hrvatskih branitelja od 23 sata. U nedjelju nastupa Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band, a dan za danom potom nastupaju Cry Babies, Filmmusicorkestar, Zoran Predin – Duo Srebrni pioniri, Pocket Palma, Stampedo te DJ Kovač u subotu, 22.srpnja.

Na samom otvorenju, kako navodi hrt, izostao je tradicionalni vatromet, ali je priređen posve novi svjetlosni show, dok je himnu izvela kantautorica Elis Lovrić.
Tijekom svečanosti prikazane su video-priče festivalskih uspomena, odnosno prikaz kako su se Puljani i festival voljeli kroz godine i kako se još vole, s obzirom na to da ove godine publika ima posebno mjesto u festivalu sa svojim pričama, uspomenama, sjećanjima. Naime, kako je istaknuto, Vespazijanov amfiteatar bio je mjesto sklapanja novih prijateljstva, zaljubljivanja, susreta, svjedokom društvenih i drugih promjena kroz sedam desetljeća.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek 

Osvrnuvši se na "sedam punih desetljeća velebno kina pod zvijezdama koje u Arenu privlači umjetnike i ljubitelje umjetnosti, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek novinarima je rekla kako cijelo to vrijeme Pula ponosno stoji ucrtana na filmskoj karti svijeta, od samih početaka držeći korak s europskim i svjetskim kretanjima, promovirajući pritom hrvatsku kulturu.
Dodala je i da joj je posebno drago da je ova velika obljetnica Pulskog filmskog festivala posvećena odnosu publike i filma te da će ovogodišnji program otvoriti i zatvoriti filmovi pulskih umjetnika, koji su snimljeni u Puli i o njoj govore.
- Nakon nekoliko izazovnih godina za film i kulturu općenito naši su umjetnici svojim stvaralaštvom dokazali da i krizna vremena mogu biti izrazito plodna uz naše razumijevanje i potporu, što je vidljivo po snažnom uzletu hrvatskog filma, istaknula je ministrica. Zdrava stvaralačka kompetitivnost, dodala je, potiče umjetničku motivaciju i kreativnost što istodobno gledatelje vraća domaćem filmu te kako je samo ove godine za 40 posto povećan budžet za hrvatsku produkciju u odnosu na prošlu godinu, a sve "kako bi filmski djelatnici imali kvalitetne produkcijske uvjete dok su talent i kreativnost dokazali osvajanjem brojnih nagrada na europskim i svjetskim festivalima".

- Festival je dio našeg identiteta, prepoznatljivosti, ponosa i radosti. Film je bio i ostao svijet za sebe, a njegova čarolija su postojani unatoč neminovnosti promjena, poručio je istarski župan Boris Miletić. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je kako je festival filma u Puli nacionalni festival sa štihom Mediterana, sa štihom regije, ali prije svega pulski.
Za Zlatne arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova, a sedam se naslova ove godine natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.
Inače, tri pulska režisera prikazat će svoje filmove na ovogodišnjoj Puli, u konkurenciji su već spomenuti Korovljev s filmom "Hotel Pula" i Filip Heraković s "Pelikanom" koji je već i prije pulskog festivala osvojio nagrade, a posljednje večeri, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan film pulskog filmaša, filmskog kritičara i profesora Elvisa Lenića "Brod", kao hommage Uljaniku.
O Zlatnim arenama koje će biti dodijeljene filmovima u konkurenciji odlučuje peteročlani žiri koji čine direktorica fotografije i snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić te redateljica Snježana Tribuson.

Program donosi sedam premijera hrvatskih filmova

Svečane projekcije hrvatskih filmova održavaju se u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u 19:00 te u Areni u 21:30 sati, a jutro nakon svojih projekcija (od 10 do 11 sati) ekipe će se predstaviti kroz razgovore u Festivalskom centru u Domu hrvatskih branitelja.

Za Zlatne arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova: ‘Hotel Pula’ (r. Andrej Korovljev), ‘Escort'(r. Lukas Nola), ‘Samo kad se smijem’ (r. Vanja Juranić), ‘Sedmo nebo’ (r. Jasna Nanut), ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ (r. Goran Kulenović), ‘Pamtim samo sretne dane’ (r. Nevio Marasović). Premijeru ima i dokumentarni film ‘Brod’ (izvan konkurencije) Puležana Elvisa Lenića. Najmlađi će uživati uz dječje filmske hitove ‘Cvrčak i mravica’ (r. Luka Rukavina) i ‘Dnevnik Pauline P.’ (r. Neven Hitrec). Gledat ćemo još i dokumentarac ‘Veće od traume’ (r. Vedrana Pribačić) te igrane filmove ‘Garbura’ (r. Josip Žuvan), ‘Pelikan’ (r. Filip Heraković), ‘Sigurno mjesto’ (r. Juraj Lerotić) i ‘Tragovi’ (r. Dubravka Turić), koji su bili u kinima.

Hrvatske manjinske koprodukcije

Sedam se naslova ove godine natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije. To su ‘Bazen beskraja’, horor/triler Brandona Cronenberga s Alexanderom Skarsgårdom i Mijom Goth, drame ‘Čovjek bez krivnje’ Ivana Gergoleta te ‘Majka’ Zornitse Sophije, za koju je redateljica nadahnuće pronašla u stvarnoj priči. Tu su i dokumentarni film Mile Turajlić ‘Dosje Labudović: Nesvrstani’ o Titovom osobnom snimatelju, potom crnohumorna drama ‘Da li ste vidjeli ovu ženu?’ Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi i dramedija Teone Strugar Mitevske ‘Najsretniji čovjek na svijetu’ s Jelenom Kordić Kuret te film za djecu i mlade ‘Morska iskra’redatelja Domiena Huyghea. Razgovori s filmskim ekipama bit će nakon projekcija u kinu, a raspored svih filmova i popratnih događanja pronađite na službenoj stranici Festivala na adresi www.pulafilmfestival.hr.
PoPularna Pula, popratni filmski program 70. Pule, u drugom terminu u Areni donosi hit-naslove. Među njima su ‘Oppenheimer’ Christophera Nolana, kojemu će to biti hrvatska premijera, ‘Barbie’ Grete Gerwig, ‘Asteroid City’ Wesa Andersona, ali i klasik našeg oskarovca Dušana Vukotića iz 1981., SF poslastica ‘Gosti iz galaksije’.

Popratni program

Vremeplov u 18:00 sati u Kinu Valli donosi premijere restauracija klasičnih naslova, poput ‘Događaja’ Vatroslava Mimice i kultnog filma strave ‘Leptirica’ Đorđa Kadijevića. U međunarodnom programu Greater Adria prikazujemo, među ostalim, novi film Penélope Cruz ‘Beskrajna ljubav’, u režiji Emanuelea Crialesea i ‘Pored tebe’, novi triler Stevana Filipovića.

Mjesto okupljanja i druženja gostiju te održavanja popratnih programa otvorenih za javnost je Festivalski centar koji je smješten u Domu hrvatskih branitelja. Program svakoga dana Festivala započinje od jutra, već od 10:00, kada se održavaju razgovori s ekipama filmova iz konkurencije prikazanih prethodne večeri u Areni i INK-u. Nakon njih slijedi novi program Pule, ‘Točno u podne’, serija kritičarskih duela, također na temu filmova iz konkurencije prikazanih dan ranije na Festivalu.

Od ponedjeljka do petka u 13:00 u DHB-u se, u sklopu ovogodišnjeg industrijskog programa Pula Pro, održavaju ‘Mali filmski razgovori’, diskusije profesionalaca o brojnim temama vezanim uz uspješnu distribuciju, promociju i stvaranje filmova. U Kinu Valli se, također kao dio Pule Pro, u subotu, 22. srpnja, održavaju pitchevi projekata u postprodukciji, koji su prilika za doznati što se novo sprema u domaćoj kinematografiji. Radi se o programima Filmovi u nastanku te o novopokrenutom Scenariju kinohita. Pulski filmski festival održava se od 15. do 23. srpnja, a o svim programima i događanjima dodatno se informirajte na službenoj internetskoj stranici te na društvenim mrežama Festivala.

‘70. Pula prilika je da se vratimo užitku zajedničkog gledanja filmova koji nam je bio znatno uskraćen proteklih godina. Veselimo se ponovo prepunoj Areni, imamo sjajan program raznovrsnih filmova i pozivam publiku da ih podrži, gleda i komentira zajedno s filmašima na projekcijama u Areni, Istarskom narodnom kazalištu i Kinu Valli’, izjavio je u najavi umjetnički ravnatelj Festivala Danijel Pek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.