Barokna opera u modernom izdanju prikazuje se na daskama HNK Varaždin ovaj vikend!

Barokna opera u modernom izdanju prikazuje se na daskama HNK Varaždin ovaj vikend!

Hrvatska Operna Akademija poziva sve na očaravajuće izvedbe barokne opere "Didona i Eneja" u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Varaždinu! Barokna opera u modernom izdanju prikazuje se na daskama HNK Varaždin ovaj vikend!

Hrvatska operna akademija, u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin i Hrvatskim nacionalnim kazalištem u Varaždinu, u Varaždin je prije nekoliko tjedana dovela mlade operne umjetnike iz cijelog svijeta koji su se udružili u zajedničkoj misiji - rekreirati baroknu operu Didona i Eneja u modernom izdanju te ju predstaviti svim zainteresiranima na daskama Varaždinskog HNK.

Uz sudionike iz SAD-a, Meksika, Kanade, Kazahstana, Južne Koreje, Austrije, Grčke, Španjolske i drugih zemalja, Hrvatska operna akademija predstavlja priliku za uživanje u izvedbi barokne opere "Didona i Eneja" Henryja Purcella, koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 12. i 13. Kolovoza u tri termina. "Didona i Eneja" donosi moderni zaokret u bezvremensku priču o ljubavi, žrtvi i utjecaju rata na čovječanstvo. Ova izvedba nudi nove perspektive zahvaljujući inovativnoj režiji japanskog redatelja školovanog u Beču, Tara Morikawe. Kreativni tim je dodao i novu dimenziju čarobnim likovima, posebno vješticama, kroz tajanstvene maske. 
“Za razliku od smještanja priče u daleku prošlost, odabrao sam modernije okruženje kako bih odražavao aktualna pitanja, posebice stvarnost današnjih ratova. Nisam želio da opera izgleda kao lekcija iz povijesti, već kao posveta onima na koje su utjecali moderni sukobi.” – govori nam redatelj Taro. Za usklađivanje zbora, orkestra i pjevača prema uspješnoj izvedbi zadužen je dirigent Darijan Ivezić. Njegova interpretacija baroknog stila i vođenje orkestra stvaraju dojmljivo umjetničko iskustvo koje obogaćuje ovu operu. S nama je podijelio više o specifičnom glazbenom stilu baroknog razdoblja:
“Stilski se ova opera može podijeliti na dva „alata“ glazbena jezika – arije i duete, odnosno pjevane djelove te recitative. Purcell je komentare orkestra koristio i kao „glazbene efekte“ poput oluje i grmljavine, što se sjajno uklapa u redateljevu viziju ratnih zbivanja kao pucanj oružja.” Operu uz polaznike akademije izvode Varaždinski komorni orkestar i zbor mladih Via, a čitava produkcija je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. Projekt je ostvario partnerstvo i s Gradskim muzejem Varaždin.
Karte za premijeru i još dvije operne produkcije dostupne su za kupovinu na web stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te u fizičkom obliku na blagajni kazališta.  

 FOTO:Monika Rusak

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.