Sarajevo Film Festival: Gruzijski film o egzistencijalnom buđenju 1940-ih osvojio je srce Sarajeva

Sarajevo Film Festival: Gruzijski film o egzistencijalnom buđenju 1940-ih osvojio je srce Sarajeva
Na 29. Sarajevo Film Festivalu Nagradu Srce Sarajeva za najbolji dugometražni igrani film dobio je film Blackbird Blackbird Blackberry gruzijsko-švicarski film (''Kos, kos, kupina''). gruzijske redateljice Elene Naveriani. Od dokumentarnih filmova proslavila se srpsko-slovenska koprodukcija. U kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobilo je ostvarenje "Niska trava" čiju režiju potpisuje David Grašo. Njegov film članovi žirija ocijenili su "izvanrednim i hrabrim vizualnim iskustvom".  Počasno srce primila je škotska filmašica Lin Remzi. Festival je srušio vlastite rekorde - sa 120.000 posjetitelja najposjećeniji je dosad, a prikazano je i najviše filmova - čak 220 projekcija.

Ekaterine Chavleishvili osvojila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu za ulogu u filmu Blackbird Blackbird Blackberry priča je o 48-godišnjoj spartanskoj usamljenici koja živi u malom selu u Gruziji i koja nikad nije željela muža. Kad se strastveno zaljubi, nađe se pred odlukom hoće li nastaviti vezu, uzeti tu posljednju kupinu - ili ostati neovisna.

Nagrada Srce Sarajeva za režiju u kategoriji igranog filma pripala je ukrajinskom redatelju Filipu Sotnjičenku za film Palizijada, dok je srpski glumac Jovan Ginić proglašen najboljim glumcem za ulogu u filmu Izgubljena zemlja , koprodukciji Srbije i Francuske. Ginić je za istu ulogu osvojio i Rising Star Award na ovogodišnjem Canneskom filmskom festivalu. Od dokumentarnih filmova proslavio se film srpskog redatelja Nemanje Vojinovića "Flašaroši", koprodukcija Srbije i Slovenije . Osam filmova bilo je u utrci za nagrade u kategoriji igranog filma. Žirijem je predsjedala australska glumica i redateljica Mia Wasikowska, a među članovima je bio i naš redatelj Juraj Lerotić te glumac Zlatko Burić.
Nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film dobio je hrvatski film Valerija redateljice Sare Jurinčić.U kategoriji dokumentarnih filmova nagrada za ljudska prava dodijeljena je filmu Šutnja razuma redateljice Kumjane Novakove , a posebnu nagradu žiri je dodijelio filmu Vilinski vrt redatelja Gerga Somogyvarija.U kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobilo je ostvarenje "Niska trava" čiju režiju potpisuje David Grašo. Njegov film članovi žirija ocijenili su "izvanrednim i hrabrim vizualnim iskustvom". 
Nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film žiri je dodijelio mađarsko-francuskoj koprodukciji pod nazivom 27 redateljice Flore Anne Buda.Za nagrade Srce Sarajeva ove godine natjecalo se 49 filmova u kategorijama igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Ukrajinac Filip Sotničenko osvojio je nagradu za najbolju režiju;  uz njega je supruga Valeria Sočgvenc, koja je radila kao producentica na filmu La Palisiada.  Foto: EPA
Ukrajinac Filip Sotničenko osvojio je nagradu za najbolju režiju; uz njega je supruga Valeria Sočgvenc, koja je radila kao producentica na filmu La Palisiada. Foto: EPA

Na svečanoj dodjeli u petak, škotska redateljica Lynne Ramsay (Never Really Here) primila je počasno Srce Sarajeva. Odajemo Vam počast ne samo kao redateljici, već kao istinskoj vizionarici koja je svojim darom obogatila naše živote, rekao je direktor festivala Jovan Marjanović u svom obraćanju. "Vaš utjecaj na filmsku umjetnost je nemjerljiv i vaša će ostavština nastaviti inspirirati generacije pripovjedača." 

Pobjednici 29. Sarajevo Film Festivala

Najbolji igrani film
Blackbird Blackbird Blackberry (Gruzija, Švicarska), r. Elene Naveriani

Najbolji redatelj
Filip Sotnjičenko, La Palisiada (Ukrajina)

Najbolja glumica
Ekaterine Chavleishvili, Blackbird Blackbird Blackberry

Najbolji glumac
Jovan Ginić, Izgubljena zemlja (Srbija, Francuska, Hrvatska, Luksemburg, Katar)

Najbolji dokumentarni
film Glassmakers (Srbija, Slovenija), red. Nemanja Vojinović

Najbolji kratki dokumentarni film
Valerija (Hrvatska), red. Sara Jurinčić

nagrada za ljudska prava
Šutnja razuma(Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina), d. Kumjana Novakova

najbolji kratki film
27 (Mađarska, Francuska), red. Flora Ana Buda

Najbolji studentski film
Falling (Mađarska, Belgija, Portugal), red. Anna Gyimesi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.