Dani monodrame u Glluglu počinju 13. studenoga predstavom Grazie Alida, pričom o pulskoj glumici koju je obožavao i Hitchcock

Dani monodrame u Glluglu počinju 13. studenoga predstavom Grazie Alida, pričom o pulskoj glumici koju je obožavao i Hitchcock

Mjesec studeni u Gllugl teatru posvećen je monodrami. Scena Gllugl svojim je proporcijama te intimnim komornim ambijentom idealna za izvedbu ove specifične dramske forme. Za Dane monodrame u Glluglu odabrana su tri naslova - Petra B. Blašković i Luka Juričić: Grazie Alida, Jura Ruža: Morphin' i Dario Fo: Mistero Buffo.

Prva predstava, Grazie Alida, na rasporedu je u ponedjeljak, 13. studenoga u 20 sati. Riječ je o Puljanki rođenoj prije 100 godina, koju su lažno optuživali da je ljubila Mussolinija, a koju je obožavao i Hitchcock.

U ovoj monodrami sada već stara Alida Valli prisjeća se svojih uspjeha, a sve to putem dijaloga s glasom izvan scene, gledatelji mogu razotkriti lica i naličja ove poznate pulske glumice. Novinar intervjuira Alidu Valli u interpretaciji izvrsne Petre B. Blašković, prvakinje Drame HNK u Osijeku. Predstava sadrži nekoliko narativnih razina – na trenutke Luka i Petra razgovaraju baš kao Luka i Petra koji pripremaju tu predstavu, pričajući istrovenetskim dijalektom, a potom su ponovno bili Alida i novinar, koji nastoji prepričati njezin život, ali i isprovocirati je – zbog nekih navodnih kontroverznih činjenica iz njezine biografije, na što je Alida odgovorila velikom snagom. Čini se kao da ova predstava daje neku novu viziju glumice, oslobađajući je na neki način svih prethodnih polemika i kontroverzi.

Tekst: Petra B.Blašković i Luka Juričić

Režija: Luka Juričić

Fotografije: Lucija Ukić

Produkcija: Zajednica Talijana Pula

Pokrovitelj Dana monodrame u Glluglu je Grad Varaždin.

Ulaznice po cijeni od 10,00 eura mogu se rezervirati na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kupiti pola sata prije izvedbe na ulazu u dvoranu.

Morphin’ – nedjelja, 19. studeni u 20 sati

 

Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Predstava je nastala kao diplomski ispit na studiju neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost I kulturu u Osijeku, pod mentorstvom red. prof. art. Maje Đurinović.

Koncept i izvedba: Jura Ruža

Suradnica za scenski pokret: Martina Terzić

Ilustracije i dizajn plakata: Lucija Ostrogović

Autorska glazba: Arian Peharda

Fotografije i izrada trailera: Matija Benić

Oblikovanje svjetla: Filip Eldan, Nikša Eldan

Programska knjižica: Matilda Lepoglavec

Posebne zahvaleMladenu Grofu Jerneiću Erdödyju i Miri Hrebaku.

Mistero buffo – utorak, 28.studeni u 20 sati

 

Mistero buffo je komična poslastica i virtuozna oda glumačkom pozivu, kroz koju se glumac transformira u preko 30 likova. Ta posveta koristi smijeh da bi potakla gledaoca na novi pogled na stvari.

Tekst je nastao kao glumački izazov nobelovca Daria Foa, koji je prikupio monologe putujućih glumaca koji zabavljaju i bude publiku prepričavajući zgode iz kolektivne riznice priča.

 „Dražen Šivak je majstor, posvećenik, glumac. U vatri i miru. Kaljen mnoštvom tehnika istovremeno, istinit, potresan, smiješan, ciničan, autociničan i prvenstveno hrabar (…) Kao potraga za smislom svakog pravog umjetnika…“ – obrazloženje žirija na dodjeli glavne nagrade Festivala monodrame u Bečeju.

Režija: Lee Delong

Izvođač: Dražen Šivak

Glazbenik: Igor Dorotić

Grupa u produkciji s Triko Cirkus

 



 

Objavljeno u Najave | Komentiraj
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.