Prvi Japanski film festival nudi hrvatskoj publici šest suvremenih japanskih filmova, koji spajaju Hrvatsku i Japan

Prvi Japanski film festival nudi hrvatskoj publici šest suvremenih japanskih filmova, koji spajaju Hrvatsku i Japan

 Obilježavanje 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana bit će ostvareno održavanjem Prvog Japanskog film festivala i to od 17. do 19. studenoga u Kaptol Boutique Cinema.

Za ovu će se prigodu prikazati šest suvremenih japanskih filmskih ostvarenja, a festival će otvoriti premijerna projekcija važnog dokumentarca "Rezonantna duša" (2023.), biografija Hokiichija Hanawe, japanskog nacionalnog znanstvenika koji je bio aktivan u Edo razdoblju (1603.-1868.). Njegovo životno poslanje bilo je za dobrobit svijeta i budućih generacija, prikupio je veliku količinu vrijedne japanske književnosti i raznih povijesnih materijala iz cijelog Japana, uključivši Gunsho Ruishu, golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti.

Japanski film festival prve festivalske večeri će na programu imati i „Oblik za budućnost" (2021.). Taj je film posvećen zanatu koji prikazuje otuđenu obitelj, tj. članove obitelji koji se ponovno povezuju kroz izradu keramike.

Sljedeće večeri slijedi animirani film „Za tunel do ljeta, izlaz zbogom" (2022.), adaptacija romana Maze Hachime, priča o dvoje mladih koji formiraju partnerstvo kako bi istražili tajanstveni tunel Urashima. Režirao ga je Tomohisa Taguchi, redatelj animacije dok je originalni dizajn likova i ilustracije napravio Kukka, već od ranije poznat po izvrsnim i dramatičnim ilustracijama.

U ovaj je festival uključen i film „Waya“ (2011.), koji će također biti prikazan druge festivalske večeri, a na komičan način prikazuje svakodnevni život jedne lokalne zajednice u Japanu. U filmu glumi Jun Idoda iz japanskog komičarskog dua Speedwagon, a Matsui Jurini i Yagami Kumi, članovima popularne idol grupe SKE48 iz Nagoye, ovo je bilo prvo pojavljivanje u filmu.

Posljednja večer festivala donosi film „Kitakaze Autsajder" (2022.), dramu o etničkim Korejcima u Japanu. U tom se djelu propituje što je to obitelj i mogu li se prekinute obiteljske veze doista obnoviti velikom ljubavlju. Iste večeri prikazuje se i kratkometražni film „Herojeva melodija" (2021.) koji ispituje potencijale pojedinca, prati njegovo odustajanje od vlastitih snova, davanje druge šanse sebi.

Pogled u budućnost kazuje kako je Japanski film festival samo prvi  dio programa Japan Croatia film festivala, dok će se nastavak održati tijekom prosinca na 2. Hrvatskom filmskom festivalu u Ikebukuru,u Tokiju, od 15. do 17. Prosinca 2023. godine.

"Japan Croatia film festival prepoznat je kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i hrvatskog veleposlanstva u Japanu", rekao je 

Evo što o Japan Croatia film festivalu govori Edouard Tripković-Katayama u ime organizatora festivala, Japan Croatia Society: „Japan Croatia film festival prepoznat je kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i hrvatskog veleposlanstva u Japanu. Svi festivalski filmovi bit će prikazani po prvi put u Hrvatskoj s ciljem zbližavanja i produbljivanja prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana", istaknuo je.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.