Slavni bariton svjetskoga glasa Željko Lučić, gost sezone zagrebačkoga HNK-a, nastupa u ulozi Rigoletta

Slavni bariton svjetskoga glasa Željko Lučić, gost sezone zagrebačkoga HNK-a, nastupa u ulozi Rigoletta

Povodom stote obljetnice rođenja jedne od najvećih opernih diva svih vremena Marije Callas, Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izvest će Verdijevu operu Rigoletto pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra HNK u Zagrebu – Piera Giorgia Morandija.

Naslovna uloga na svečanoj zagrebačkoj izvedbi 2. prosinca 2023. pripast će Željku Lučiću, baritonu koji ovu ulogu izvodi na svjetskim pozornicama poput milanske Scale i njujorške Metropolitan Opere.

„Nakon duže pauze, vraćam se u zagrebački HNK s ulogom u mojoj omiljenoj operi Rigoletto. Čast koja mi je ovom prilikom ukazana kao gostu sezone, od velikog je značaja. Privilegiran sam i počašćen što ću biti dio ovosezonskog repertoara ove renomirane operne kuće. Sretan sam što se moje gostovanje u Zagrebu realiziralo i što ću se vratiti na pozornicu s koje sam ponio divna sjećanja i veliko iskustvo. Nadam se da će se suradnja s HNK-om u Zagrebu nastaviti i da ćemo zajedno uživati u ljepoti operne glazbe“, rekao je Željko Lučić.

Uz njega, na ovoj svečanoj izvedi nastupit će i Rame Lahaj u ulozi Vojvode od Mantove, tenor koji nastupa na brojnim svjetskim opernim pozornicama – ovom se ulogom predstavio publici u operi La Monnaie/De Munt u Bruxellesu, Staatsoperi u Hamburgu, Deutsche Operi u Berlinu, Teatru Massimo u Palermu, Operi u Montrealu… Ulogu Gilde pjevat će sopranistica Irina Dubrovskaya, koju je zagrebačka publika ove sezone s oduševljenjem upoznala upravo u ovoj ulozi.

Lučić je jedan od najcjenjenijih verdijanskih baritona, jedan od rijetkih koji je u svojoj karijeri izveo 23 vodeće uloge Verdijevih djela. U godini 210. obljetnice rođenja Giuseppea Verdija i 100. obljetnice rođenja Marije Callas, angažirale su ga vodeće svjetske operne kuće.

Uz Lučića, Lahaja i Dubrovskayu, nastupit će Ivica Čikeš kao Sparafucile, Emilia Rukavina kao Maddalena, Ozren Bilušić kao Grof Monterone i ostali.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.