Simboličnim paljenjem prve adventske svijeće Split šalje poruku nade u svijet

Split

Ozračje nade obilježilo je prvi dan ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom “Ljubav nas spaja”. Paljenjem takozvane prorokove svijeće na adventskome vijencu u Đardinu, koja simbolizira iščekivanje i vjeru u dolazak Božića, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med. i don Ante Mateljan naznačili su početak ovog blagdanskog razdoblja. Sve do 6. siječnja Split se pretvara u izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja.

“U ovoj izazovnoj godini, stiglo nam je Došašće koje ove godine obilježavamo na jedan skromniji način. Ipak, usudio bih se reći da nam slijedi najtopliji obiteljski Advent u Splitu, misleći prvenstveno na međuljudsku toplinu i solidarnost koja nam je potrebnija nego ikad kako bismo zaštitili najranjivije među nama. Splitsko toplo srce već se dokazalo, posebno sam ponosan na odluku da umjesto ovogodišnjeg klizališta kupimo toliko potrebne uređaje za COVID pacijente u našoj bolnici", poručio je gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara, pozvavši građane da se pridržavaju mjera, ali pri tom ne zaborave pružiti pomoć i biti srcem blizu svima u potrebi u skladu s ovogodišnjim sloganom Adventa, “Ljubav nas spaja”.

“U ovome blagdanskom razdoblju želim svako dobro svim našim sugrađanima i sugrađankama. Nakon svečanog paljenja prve adventske svijeće, na lokacijama diljem grada uživat ćemo u božićnim i multimedijalnim instalacijama, borovima i prigodnim ukrasima, a očekuje nas i izložba fotografija u Marmontovoj ulici, kao i božićne jaslice u kapeli sv. Arnira. Ove smo godine veći naglasak odlučili staviti na društvene mreže, online komunikaciju s građanima te, naravno, poštivanje epidemioloških mjera kako bi oni bili što sigurniji”, naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Župnik don Ante Mateljan iz katedrale svetoga Dujma blagoslovio je prvu upaljenu svijeću na adventskom vijencu u Đardinu, a ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med., u ime zdravstvenih djelatnika zahvalio je Gradu Splitu i Turističkoj zajednici na donaciji pet novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 te poručio kako će oni biti od velike koristi kako sada, tako i ubuduće. Uzvanici su potom nastavili prema Rivi gdje su prikazane atraktivne multimedijalne projekcije WaterScreen na moru i WaterWall na Fontanii, a zatim i multimedijalna 3D mapping atrakcija na Trgu Gaje Bulata koje građani mogu pogledati tijekom cijeloga Adventa u večernjim satima.

Cjelokupni koncept Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, baziran je na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena. Prva, prorokova svijeća koja donosi nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja upaljena je danas, a drugom svijećom bližimo se tome danu kroz simboliku mira i opraštanja u betlehemskoj svijeći. Treća, pastirska svijeća, donosi radost i veselje, dok je posljednja svijeća anđela najveća i simbolizira ljubav. Shodno temama svake nadolazeće svijeće, i adventski Split bit će prožet porukama nade, mira, radosti i ljubavi.

Ljubav će spajati posjetitelje i na četiri glavne lokacije Adventa u Splitu, na Obali Hrvatskog narodnog preporoda (Riva), Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin), Marmontovoj ulici, kapelici sv. Arnira u suradnji s Galeriji Umjetnina i Trgu Gaje Bulata te na još nekolicini manjih, ali jednako atraktivnih, lokacija i manifestacija. U nedjelju, 29. studenoga, građane očekuje nastup dua Splitskih solista, tenora Vlade Garića i pijanista Darka Aljinovića od 11:00 sati na Rivi, a u prostoru ispred pozornice ograđen je prostor za 25 ljudi kojima će se, pri ulasku, mjeriti temperature i dijeliti zaštitne maske i dezinficijensi.

U katedralu svetog Duje ove će godine stići Betlehemsko svjetlo u organizaciji Splitskog skautskog zbora, dok će blagdanski okusi biti naglašeni u dobro poznatom Gastroadventu Olje Martinić. Svake nedjelje splitski restorani putem prijenosa uživo pokazat će svoje kulinarske vještine uz svečano paljenje adventskih svijeća i okuse ribe Mediterana. Prvoga puta, ove godine, čak tri kulinarske manifestacije ulaze u program Adventa u Splitu, u svojoj online varijanti. Na Split Gourmet Expou 2020., 15. Biseru mora & 6. Grand Gourmetu u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pogledajte natjecanje barmena, prezentaciju vrhunske gastronomije i korisne edukacije. Kulturni program Adventa u Splitu održat će se u suradnji s muzejima i kazališnim kućama, koje će imati i vlastiti prigodni adventski program.

Pored multimedijalnih atrakcija i adventskoga uređenja, Advent u Splitu pripremio je i mnoge sadržaje i nagradne igre na svojim kanalima društvenih mreža. Najnovije informacije o cijelome događaju i aktivnostima za pratitelje nalazit će se na web stranici Turističke zajednice grada Splita, Facebookovoj stranici Visit Split, Twitterovom profilu visitsplit i Instagramovom profilu visitsplit.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.