U 2020. donirano 13,8 posto više hrane

U 2020. donirano 13,8 posto više hrane

Tijekom 2020. godine donirano je ukupno 1,7 milijuna kilograma hrane, što je za 13,8 posto više nego godinu ranije, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

"Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i svih dionika u lancu opskrbe hranom rezultirale su porastom od 48 posto u ukupnoj nabavnoj vrijednosti donirane hrane u odnosu na 2019. godinu, a koja je iznosila 19 milijuna kuna u 2020. godini", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva ističu da kontinuirano provode mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., temeljem kojih je unaprijeđen zakonodavni okvir, objavljen vodič za doniranje hrane, održane radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te pokrenut projekt "e-doniranje".

Ove godine objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, čiji je cilj pomoći subjektima u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane koja uključuju i doniranje viškova hrane.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s aktivnostima za unapređenje sustava doniranja hrane. Trenutno je u pripremi projekt infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.

Naime, do kraja godine se planira objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane koji se planira financirati iz EU Mehanizma za oporavak i otpornost.

Također, nadogradit će se IT rješenje za sustav "e-doniranje", s ciljem da se kroz nove i naprednije funkcionalnosti ponudi donatorima još bolje i učinkovitije rješenje za distribuciju donirane hrane. Ujedno će se raditi i na podizanju svijesti svih dionika kroz edukativno-informativne kampanje usmjerene na problematiku prekomjernog bacanja hrane te doniranja hrane, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede. (Autor: SEEbiz / H)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.