Zelinska kestenijada doživljaj prirode s užicima za nepce i dušu

kestenijada

Otići u prirodu i opustiti se, uživati kao dijete, upravo tako bilo je nama, malom zagrebačko-varaždinskom društvu na popularnoj 21. Zelinskoj kestenijadi na šumovitoj Kladeščici. Na tom najvišem vrhu Zelinske gore u Svetom Ivanu Zelini, 14. listopada, održano je tradicionalno događanje u kojemu se slavi kesten ali i svojevrstan povratak prirodi, a koje je ove godine okupilo nekoliko tisuća posjetitelja. Organizatori su već po tradiciji bili Turistička zajednica i Grad Sveti Ivan Zelina, a svake im se godine priključuje i sve veći broj udruga i volontera te naravno i domaći stanovnici kojima je kao i gospodinu Liscu, nekada Kladeščica bila dom, a koji nas je ljubazno pozvao u svoje dvorište na „jedan (us)putni“, domaći, zagorski gemišt.

I dok nas je u šetnji kroz šumu drveće sporadično i nježno zasipalo otpalim listovima obogaćeni smo i za niz slučajnih susreta i s onima kojima Kestenijada nije bila slučajno odredište, a koji su pristizali na quadovima (iz Marije Bistrice), te motociklima, traktorima i automobilima ili pješice, ali i onih na proputovanju do kojih je glas o Kestenijadi došao baš putem našeg medija. Na povratku uslijedio je i susret s usputnim beračima kestenja, pa smo se i mi prepustili užitku branja kestenja na šuštavoj šumskoj stazi, onako neplanirano i usput. Za svega 15-ak minuta ispod kestenovih ježinaca pipkavo smo skupili svoje malo slatko šumsko blago, napunili džepove i manje vrećice te krenuli kući opijeni ljepotom sunčanog dana provedenog na šumskom proplanku i u druženju s ljudima kojima je užitak i zabava u tim trenucima bila jedini cilj.

Marinka Zubčić, direktorica Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina i sama je začuđena uspjehom događanja. Svake godine Kestenijada je sve posjećenija pa su i ove godine zaljubljenici u prirodu stigli sa šireg područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske i nekih njima susjednih županija, a prema registracijama na vozilima bilo je tu i Zagoraca i Prigoraca i Zagrepčana i Varaždinaca i Međimuraca, pa čak i Dalmatinaca.

Na vrh Kladešćica moglo se pješice, na biciklu ili automobilom. Biciklistički klub „SIC“ je već po tradiciji organizirao biciklijadu na Kladeščicu, a udruga „Fit Forma“ organizirano pješačenje. Ove godine bila je uređena i dobro označena i ruta za pješake, koju se prijeđe za svega sat dva-hoda,a bilo je i organiziranog pješačenja. Grupa građana pod vodstvom Gorana Kukovačeca okupila se ispred Streljane u Čegcima, te pozvala sve zainteresirane da krenu zajedno ili po vlastitom nahođenju pješice rutom Čegci–Poklon– Kladeščica.

A gore na vrhu Gljivarska udruga „Amanita“ dočekala je posjetitelje uz svoju već tradicionalnu jesensku gljivarijadu i druženje na Kladeščici. Lovačko društvo “Srndać“ u lovačkom domu na Kladeščici organiziralo je natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića,Pivovara Crafter's iz Dugog Sela (Leprovica), predstavila je svoje pivo od kestena i još nekoliko biranih vrsta... Udruga „Srce” priredila je domaće slastice, Humanitarna udruga Ruka Prigorska pridružila se s prodajnim štandom, a Društvo „Naša djeca“ Sv. Ivan Zelina promoviralo je svoj rad. Kao i do sada i ove godine Grad Sveti Ivan Zelina mjericom pečenih kestena darivao je sve one koji su na Kestenijadu odlučili doći biciklom ili pješice.U zabavnom dijelu posebno slikovit bio je nastup Zavičajnog KUD Sinac iz Zagreba.

Iz pečenjarnica za kestenje sve se pušilo kad smo mi stigli na Kladešćicu, a kestenja je ubrzo čak i ponestalo. Mirisi iz kotlića dražili su nepca, jer bila je tu već standardna gastro ponuda Kestenijade: gljivarski kotlić, varivo grah, lovački gulaš... uz kobasice i jela s roštilja, te kolače od oraha, meda i kestena. Na Kestenijadi posebno uživaju djeca natječući se u raznim sportskim igrama na svježem zraku, dok su neki odrasli ponijeli i prostirke te uživali u vlastitom pikniku. Kestenijada u Zelini i za nas je bila posebno dragocjeno iskustvo, s koje smo ponijeli pregršt uspomena na drage ljude i toplinu jesenskog dana ispunjenog šarenilom boja koje će nam grijati duše do nekog novog susreta i druženja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.