Zagrebačku županiju u 2018. posjetilo 41 posto više gostiju

Zagrebačku županiju u 2018. posjetilo 41 posto više gostiju

Zagrebačku županiju lani je posjetilo 122.922 turista, što je 41 % više nego 2017., koji su ostvarili 201.818 noćenja ili 33 % više, izvijestili su iz Ureda župana. Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni, koji su ostvarili 149.925 noćenja. Domaćih gostiju bilo je 29.643, a ostvarili su 54.893 noćenja. Županiju su najviše obilazili gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i znatan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja.Najposjećeniji gradovi u županiji bili su Velika Gorica, koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, potom Sveta Nedelja te Jastrebarsko, koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući i novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.
"Otkad mjerimo turističke pokazatelje, ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku", komentirala je lanjski posjet direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima nego o cjelogodišnjem turizmu. Kao glavne turističke adute županije istaknula je bogatu eno-gastronomiju, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije. 
Župan Stjepan Kožić, osvrnuvši se na grane turizma kojima županija posvećuje posebnu pozornost, prvenstveno ističe zdravstveni turizam i Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić Gradu, gdje bi uskoro trebali biti dovršeni 50 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji.
"Budući da je riječ o jedinstvenom nalazištu ljekovitog naftalana, derivata nafte čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu, očekujemo povrat te investicije u vrlo kratkom roku“, rekao je Kožić naglasivši i važnost šoping turizma, kao i vjerskog turizma u krašićkom kraju. 
U Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koja bi trebala bitno obogatiti turističku ponudu u idućem razdoblju.Riječ je o projektu izgradnje "Posjetiteljskog centra Sošice", investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Taj bi projekt trebao biti realiziran do veljače sljedeće godine. 
Tu je i milijun eura vrijedan projekt kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama, kojim se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine.Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u Hrvatskoj dužine oko 115 kilometara, ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna. (Hina/FaH) 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.