Svjetski putnik: Moje pjesme, moji snovi

lcd

Interkontinentalni let ne mogu zamisliti bez zabave za putnike! Putovati 13 sati u Aziju ili puno više u Australiju bez nekih dobrih filmova, serija, igara ili omiljene glazbe nije ni ugodno ni lako. Pokatkad mi je isto tako teško putovati i četiri sata, a ako nisam ponio prijenosno računalo jer većina zrakoplovnih kompanija našeg okruženja u svojoj floti nema zrakoplove opremljene IFE sustavom (in-flight entertainment system). 
Taj sustav može biti grupni ili individualni, baš kao i neke druge ne baš slične stvari. U novije doba, individualni je češći, a poglavito se to odnosi na zrakoplove renomiranih kompanija koji na naslonjačima sjedišta imaju vrhunske velike LCD zaslone (u poslovnom razredu još veće) i popratno nude stotine vrhunskih filmova i pregršt ostale zabave. 
Grupni se nudi na kratkim i srednje dugim letovima na starijim zrakoplovima, a monitori su smješteni u pregradama iznad sjedišta na svakih nekoliko redova. Ako npr. putujete daleko, na sjedištu će vas dočekati slušalice pa uz zakusku i vino možete pogledati neku komediju, a zatim lagano utonuti u san te se potpuniji i odmorniji - probuditi na odredištu. Sva zabava za putnike ovisi o dužini puta, tipa zrakoplova i zrakoplovne kompanije. Naravno da WizzAir ili neka druga niskotarifna kompanija nema tako skupo opremljene zrakoplove pa se sva zabava svodi na njihov časopis i Duty Free katalog sa zanimljivim cijenama. 
Širok izbor, nema što! Usporedbe radi, baš isto kao i u kabini Croatia Airlinesa, samo što mislim da je In-flight časopis hrvatske nacionalne aviokompanije više nezanimljiviji i svodi se uglavnom na marketing i suhoparne reportaže bez dojmova uz nabrajanje pukih činjenica iz promidžbenih kataloga Lijepe naše. 
Jednostavnije je da prije kratkih letova npr. posjetite kiosk i kupite ljubavni roman ili "intelektualnije" časopise poput Moja sudbina, istina, tajna ili kako se već zovu. Možda dobro dođu uz čips i vino, posebice ako ste romantična duša s proširenim osjećajem za druge. U zrakoplovu je zgodno čitati i vjerske publikacije i tiskovine, posebice na visinama iznad deset kilometara na kojima štivo samo klizi.
Svakako moram spomenuti Turkish Airlines koji i na nekim svojim letovima iz Zagreba prema Istanbulu nudi IFE, iako let ne traje baš toliko dugo. Za pristup zabavnom sadržaju Aeroflota ili Air Serbia pokatkad će biti potrebna aplikacija za mobitel koja se mora instalirati prije leta!? Odličnu ponudu filmova svih žanrova (od Hollywooda pa sve do indijske Bollywood produkcije) na dužim letovima uz spomenuti Turkish imaju KLM, Emirates i Qatar Airways. 
Filmovi su uglavnom s engleskim podnaslovima ili barem na svim većim jezicima. Nađe se tu i dobrih starih albuma Tine Turner, grupe ABBA ili klasične muzike. Netko za vrijeme leta ipak više voli igrati igrice, grickati kikiriki, ljubiti se, odgovarati na kviz pitanja, a oni nervozniji pratiti putanju leta i koliko je još milja ostalo do cilja. Ako je na vašem letu dostupan IFE sustav, mora besprijekorno raditi. 
Često se dogodi da ipak nešto ne funkcionira pa stjuardesu ili stjuarda možete zamoliti da vas premjesti negdje drugdje ili da možda zamijene slušalice koje su obično najniže kvalitete (a i puno puta korištene) pa se zvuk prekida. Tko pita ne skita pa se okuražite i tražite svoja prava! 
Možete im se mejlom žaliti i naknadno pa će vam kao kompenzaciju za tehnički nedostatak na letu poslati voucher za popust ili dodati milje na vaš račun ako ste njihov česti putnik. Ako želite čuti iskonski zvuk, ponesite svoje slušalice i budite spremni na iznenađenje da će u pojedinim zrakoplovima biti potreban adapter. Kako bi izbjegli Tantalove muke – ponesite svoj laptop, tablet ili pametni mobitel većeg ekrana pa nećete ovisiti o nekom drugom. Naravno, psihički se pripremite da će vas stjuardese prije polijetanja i slijetanja upozoriti da isključite uređaje ili ih barem prebacite u Onflight mode, tj. profil bez mreže. 
Ne uzrujavajte se, to je njihov posao, a i ponekad putniku iza kojeg je desetak sati leta dobro dođe da ga malo iz sna trgne ljupko nasmiješeno lice. To se npr. ne odnosi na letove Air Canade, a oni koji su iole letjeli tom etabliranom kompanijom, znaju o čemu pričam.
Osim svega navedenoga, putnici mogu slušati i radio kanale koje mogu birati preko tastera u naslonima sjedišta odmah uz utičnice za slušalice. Ako putujete s djetetom, osim crtića i dječjih obrazovnih serija, zrakoplovne kompanije djeci poklanjaju bojanke s priborom i druge poklončiće, ali ih znaju i provesti pilotskom kabinom!
I na koncu konaca, mnogim putnicima za vrijeme leta nije potrebna zabava. Kao i inače u životu, neki imaju razloga za slavlje, a neki za žalovanje i tugu, meditaciju ili čašicu manje ili više.Negdje duboko u sebi - svatko ima svoje pjesme i svoje snove. 
(S. Kadić,Glas Slavonijehttp://www.glas-slavonije.hr)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.