Održana druga revija vina hrvatskih autohtonih sorata „Vina od davnina“

Održana druga revija vina hrvatskih autohtonih sorata „Vina od davnina“

Druga revija vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina održana je 26. i 27. travnja  u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Dvodnevna izložba okupila je  81 vinara koji su izložili 145 etiketa vina od 27 autohtonih sorata, a otvorio ju je i svojim prisustvom uveličao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

„Izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36% ukupne površine vinograda odnosno nešto više od 7 tisuća hektara. Identificirano ih je ukupno 125, a samo su 42 sorte u komercijalnom uzgoju. Proizvodnjom vina od ovih sorti bavi se 789 proizvođača i na tu smo tradiciju posebno ponosni. Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština i Pošip samo su neke od naših najpoznatijih autohtonih sorti, no pozivam vas da istražite i ostale okuse vina koja su proizvodili naši preci i sami pronađite ono koje vam najbolje odgovara. Mjerama koje provodimo, u dogovoru s vinarima i vinogradarima, omogućili smo bolje pozicioniranje i prezentiranje naših vina na tržištu, a uvjeren sam da će 12 milijuna kuna, za koliko smo novim Zakonom o vinu rasteretili  sektor na godišnjoj razini, biti usmjereno upravo u marketing vina i približavanje krajnjim potrošačima.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Uoči Revije održano je i ocjenjivanje vina na koje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte. Najbolje ocijenjeno vino je Pušipel prestige, izborna berba bobica 2015. Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarija Preiner, Sveti Urban. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe  regije Dalmacija:Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje. Šampion u kategoriji crvenih vina - regije Dalmacija: Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Hrvatska Istra i Kvarner: Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner: Teran 2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet.

Manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.