Nakon 11 godina otvoreno tursko tržište za izvoz hrvatskih goveda

Nakon 11 godina otvoreno tursko tržište za izvoz hrvatskih goveda

Republika Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za izvoz živih goveda iz Hrvatske u Tursku. Rezultat je to pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske koji su završeni nakon uspješno provedenog nadzora veterinarskih inspektora Uprave za hranu i kontrolu Turske na hrvatskim farmama goveda u ožujku ove godine. U postupku je tehničko usuglašavanje i izrada veterinarskih certifikata koji prate životinje prilikom izvoza u Tursku.

Ministarstvo poljoprivrede je ulagalo napore za otvaranje tržišta Turske za izvoz goveda više od 11 godina što je uključivalo kontinuiranu komunikaciju stručnih službi, dostavu stručne i tehničke dokumentacije i tri posjeta predstavnika turskog nadležnog tijela.
 
U prosincu 2022. na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i Veleposlanika Republike Turske Nj.E. g. Yavuz Selim Kirana pozvani su predstavnici turskog nadležnog tijela u Hrvatsku na ponovni tehnički sastanak i inspekciju, a radi iznimnog interesa hrvatskih uzgajivača goveda za izvozom u Tursku, što je u konačnici i rezultiralo velikim uspjehom. Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti stočarstvu te stabiliziranje i razvoj cjelokupnog sektora u Hrvatskoj.
 
Ovim putem zahvaljujemo veterinarima, veterinarskim inspektorima Državnog inspektorata, djelatnicima Ministarstva poljoprivrede na trudu kao i uzgajivačima goveda koji svojim marljivim radom i poštivanjem pozitivnih propisa naše države doprinose razvoju, jačanju proizvodnje i domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.