Ministrica Vučković u radnom posjetu Lastovu

Ministrica Vučković u radnom posjetu Lastovu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u petak, 9. lipnja na Lastovu u prisutnosti zamjenika župana dubrovačko-neretvanskog Joška Cebala, načelnice Općine Lastovo Anite Jančić Lešić, predsjednika ceha ribara HOK-a i voditelja FLAG-a Južni Jadran Mate Oberana te ravnatelja Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje Mira Maričevića sa suradnicima nazočila svečanom puštanju u funkciju višenamjenskog plovila Tajan, financiranog u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Za nabavu višenamjenskog plovila Tajan dodijeljena je potpora vrijedna 527 tisuća eura u okviru Mjere III.3. „Provedba strategija lokalnog razvoja - operacije koje podupiru FLAG-ovi" odnosno FLAG Mjere 1.1 “Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja“, a riječ je o ulaganju Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje kroz FLAG Južni Jadran.    
 
Važno je nastaviti ulaganja koja će doprinijeti zaštiti i očuvanju neprocjenjivog prirodnog bogatstva Lastovskog otočja. Plovilo Tajan, koje je ime dobilo po obližnjem otočiću, sadrži opremu kojom će sudjelovati u akcijama čišćenja mora i podmorja, sanacije onečišćenja mora uljima, ali i u znanstvenim istraživanjima podmorja te monitoringu morskog otpada i mikro plastike. Veseli doprinos koji će dati daljnjim aktivnostima zaštite Lastovskog otočja, ali i cijelog Jadrana“, izjavila je ministrica Vučković te istaknula veliku važnost hrvatskih FLAG-ova i podatak kako je za razvoj lokalnih zajednica, i to posebno otočnih i obalnih koje ovise o ribarstvu, iz Operativnog programa odobreno ukupno 30,26 milijuna eura.
 
U okviru 348 milijuna eura vrijednog Programa za ribarstvo i akvakulturu do 2027. planiran je nastavak potpora lokalnom razvoju pod vodstvom zajednice, za što je osigurano 44,8 milijuna eura.
 
Tijekom radnih sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave, malih poljoprivrednih proizvođača i ribara razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja ribarstva i poljoprivredne proizvodnje područja, između ostalog i kroz komasaciju i aktivaciju zemljišta. Također, razgovaralo se o modelu stručne podrške poljoprivrednicima i ribarima na Lastovu te mogućnostima koje su im na raspolaganju u okviru natječaja Strateškog plana koji je stupio na snagu ove godine te Programa za ribarstvo i akvakulturu do 2027.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.