Od ulaska u EU izvoz domaće građevine porastao je gotovo šest puta

Od ulaska u EU izvoz domaće građevine porastao je gotovo šest puta

"Infrastrukturni projekti posebno su važni za Hrvatsku, s obzirom na njen oblik i činjenicu da imamo više od tisuću otoka. Kako bismo ravnomjerno olakšali gospodarsku aktivnost i dostupnost javnih usluga svim građanima, moramo što više ulagati u infrastrukturu u usporedbi u geografski zaokruženije zemlje poput Slovenije.“ rekla je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj na 17. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva koji će se od 15. do 17. lipnja održati u Opatiji.

Čagalj je na panelu Važnost velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj Hrvatski New Deal - biti ili ne biti istaknuo kako su takvi projekti iznimno važni za gradnju, posebice oni financirani iz EU fondova.

“Koliko je ulazak u EU promijenio stvari govori podatak da je izvoz građevinskih usluga u 2022. godini iznosio 387,2 milijuna eura, što je gotovo šest puta više od izvoza građevinskih usluga u 2013. godini, kada smo ušli u EU. “ istaknuo je Čagalj.

Na panelu se također razgovaralo o digitalizaciji i novim tehnologijama u kontekstu realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Ključni aspekti digitalizacije u graditeljstvu su korištenje digitalne dokumentacije i komunikacije, kao i digitalnih alata za upravljanje i planiranje ljudskih resursa. Korištenje suvremenih tehnologija može uvelike olakšati nadzor nad projektima, rad inspekcija i pomoći s detaljnijim podacima za izradu trodimenzionalnih modela. U infrastrukturu je moguće implementirati različite pametne sustave, poput praćenja potrošnje energije i detekcije kvarova.

"Digitalizacija u infrastrukturnim projektima u graditeljstvu izravno utječe na optimizaciju procesa, smanjenje troškova i poboljšanje učinkovitosti. Katalog proizvoda HGK bit će integriran u jedan od ključnih digitalnih infrastrukturnih projekata Ministarstva, eGrađevinski dnevnik, kako bi naše tvrtke automatski povukle potrebne proizvode. certifikata", najavio je Čagalj, ističući kako će sudionici o tome više moći saznati zadnjeg dana skupa, kada će biti predstavljen Katalog.

Na skupu će biti predstavljeni i preliminarni rezultati Analize javne nabave inženjering usluga u graditeljstvu HGK, čiji je cilj stvoriti kvalitetnu bazu podataka za pronalaženje potencijalnih poslovnih prilika i donošenje poslovnih odluka u okviru javne nabave za članice koje se bave inženjering uslugama. .

"Razgovarat ćemo i o 15 najvećih klijenata u djelatnosti inženjeringa u razdoblju od 2019. do 2022. godine, a predstavit ćemo i trendove u uslugama inženjeringa", istaknuo je Ivan Markić iz Udruženja graditeljstva HGK.

"U vremenima smo kada građevinska i srodne struke mogu dobar dio gospodarstva povući na put oporavka i otpornosti ako se dobro posložimo. Komora je partner tvrtkama i svim relevantnim strukama i udrugama na tom putu. U tom krugu svojih važnih i pouzdanih partnera i prijatelja Hrvatska komora inženjera građevinarstva uvijek je imala mjesto, kao i ovaj skup“, naglasio je Čagalj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.