Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj, sindikalisti najavljuju nastavak, ministar skoro rješenje

ministar aladrović

Nastavljen je štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj. Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je  da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.Sindikalna povjerenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80%) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizirani. Dodaje da su dosadašnje ponude Vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice.

- Naši zaposlenici imaju koeficijent 1,2 ili 1,3 posto, ovisno o stručnoj spremi, a mi tražimo 1,4 posto, dodaje i poručuje da su djelatnici spremni na sve opcije koje je iznio ministar Josip Aladrović, bilo da se štrajk zabrani ili da prosvjetarima dio u štrajku neće biti plaćen. Bertić kaže da se neko rješenje mora naći te da štrajk ide dalje dok se ne ispune zahtjevi.Sindikalna povjerenica za srednje škole Šibensko-kninske županije, Marija Jozić Mihaljević rekla je da su sve osnovne i srednje škole treći dan u štrajku. Treći dan djeca ne dolaze, podržavaju svoje nastavnike, roditelji ih ne šalju u školu.
- Štrajk je u stopostotnom odazivu. Ni jedna škola ne radi. Drago nam je to za vidjeti jer to znači da su ovaj put svi sindikalni čelnici zajedno. Sindikat preporod i Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjoškolskih profesora. To jedinstvo doista govori da je štrajk doista uspio.

Jozić Mihaljević kaže kako je koeficijent zapravo umnožak ili broj s kojim se množi njihova osnovica a osnovicu imaju svi istu u javnim službama.
- Naravno, kad je taj broj mali, onda je i plaća mala. Mi se borimo da taj koeficijent bude veći. Smatramo velikom nepravdom to što nas se sve stavilo u isti koš, zato i ustrajemo u našim zahtjevima. Smatramo da visoka stručna sprema bi trebala biti adekvatno plaćena, dodaje Jozić Mihaljević.Štrajk će trajati ovisno o pozivu Vlade na razgovore s čelnicima sindikata.
- Ako treba, možemo štrajkati do kraja školske godine. Puno je tih nepravdi bilo prema profesorima, zaključuje Jozić Mihaljević.  Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/551794/strajk-u-skolama-u-cijeloj-hrvatskoj

Ministar Aladrović dao je u nedjelju sjedeću izjavu:

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović  u nedjelju je najavio da će Vlada naručiti analizu stanja složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi kako bi svi zaposleni bili jednako vrednovani.
Ministarstvo će naručiti snimku stanja na temelju koje će moći sa socijalnim partnerima dogovoriti međusobne odnose u budućnosti, rekao je Aladrović novinarima u nedjelju poslijepodne ispred sjedišta ministarstva.
Za važeću uredbu kojom se regulira složenost radnih mjesta kazao je da je donesena još 2001. godine te da je puno puta mijenja pri čemu su radna mjesta različito definirana a rješenja parcijalna.

Potrebno analizirati sve uredbe i granske kolektivne ugovore, cilj je osigurati kvalitetniji rad u upravi

Ministar je ustvrdio da je potrebno analizirati sve uredbe i granske kolektivne ugovore te sve jasno definirati, a cilj je osigurati kvalitetniji rad u upravi.Nisu još, kaže, odlučili hoće li analizu raditi strani ili domaći stručnjaci, ali će to svakako biti netko tko ima reference.Analizom će, očekuje, dobiti objektivan okvir uz pomoć kojeg će svi na jednak način biti evaluirani. Za zahtjeve za povećanjem koeficijenata koji dolaze iz dijelova javne uprave kazao je da su uvijek "na razini subjektivnosti".
Osvrćući se na zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća, podsjetio da je Vlada ponudila povećanje plaća svim zaposlenima kroz povećanje osnovice za 6,12 posto. Smatra da bi to trebalo zadovoljiti "financijske apetite sindikata".

Imamo štrajk u situaciji u kojoj nudimo ono što sindikati financijski traže

Imamo štrajk u situaciji u kojoj nudimo ono što sindikati financijski traže, ali tehnika zadovoljavanja tih zahtijeva nije ista, kazao je, dodavši da se "traženja sindikata svaki dan mijenjaju, a ponuda također svaki dan evoluira" pa će se vidjeti u što će se to izroditi.Za zahtjeve kojima sindikati traže povećanje plaća od 18 posto, Aladrović je rekao da nisu realni jer bi njihovim ispunjenjem proračun za plaće porastao za preko pet milijardi kuna.
Vezano za štrajk rekao je da su sve opcije na stolu, a to su plaćanje ili neplaćanje štrajka, te mogućnost da Vlada zatraži sudsku zabranu štrajka. Očekuje da će ovaj tjedan biti riješeno hoće li ili neće platiti dane štrajka, kazao je ministar, zaključivši da popuštanje sindikatima "nije velika opcija". Novinarima je odgovorio da nije siguran hoće li premijer razgovarati sa sindikatima.

Izvor : Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.