Međimursko veleučilište u Čakovcu: Dan karijera i Dan otvorenih vrata

Međimursko veleučilište u Čakovcu: Dan karijera i Dan otvorenih vrata

Međimursko veleučilište u Čakovcu i ove je godine otvorilo svoja vrata maturantima i studentima, organiziravši u srijedu bogat program Dana karijera u novootvorenom Centru održivog razvoja i Dana otvorenih vrata u zgradi Veleučilišta.

Cilj je upoznati maturante s ovom ustanovom i pokazati im kakve sve mogućnosti MEV nudi, a osim predstavljanja brojnih uspješnih tvrtki i široke lepeze mogućnosti koje se studentima nude nakon završetka školovanja, organiziran je niz zanimljivih predavanja s termama poticanja poduzetništva mladih u Hrvatskoj, mentalnog zdravlja u izazovima svakodnevice, 4.0. industrije, mladih inovatora i kako i gdje se zaposliti.

Prošle je godine Dan karijera održan u virtualnom okruženju, uz nekoliko predavanja uživo i nekoliko snimljenih, uz predavače, ali i studente koji su već ostvarili karijeru u raznim poduzećima, podsjetio je dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan.

– Bilo je doista zanimljivo i poučno, ali mi nastavnici vjerujemo u izravan kontakt, oči u oči i smatram da je to najbolji kontakt za nastavu. Svi koji su došli mogli su ovdje pitati poslodavce o nastavku karijere, odnosno o onome što ih čeka nakon završetka obrazovanja, kakve mogućnosti se nude i je li se tržište rada promijenilo – kazao je Klopotan.

Ulaskom u Europsku uniju i naši su radnici postali konkurentni na tom području i već je dosta građana iz Republike Hrvatske otišlo raditi u inozemstvo, stoga se za visokoobrazovane otvorilo mnogo novih radnih mjesta u Hrvatskoj, naglasio je Klopotan dodavši kako su očekivanja da će i primanja rasti.

Teme predavanja održanih u srijedu bile su, između ostalog, poticanje poduzetništva u Republici Hrvatskoj, mentalno zdravlje i izazovi današnjice vezano uz pandemiju korone te kako i gdje se u današnje vrijeme zaposliti, nakon čega je uslijedilo predstavljanje poduzeća studentima.

– Moram napomenuti da su se svaki dan javljala nova poduzeća i da smo ih okupili 15-tak koja smo uspjeli terminski uskladiti s ovim danom. Interes je bio i veći, stoga mislim da ćemo ovaj dan morati ponoviti – zaključio je dekan Klopotan.

Uime Međimurske županije na Danu karijera i Danu otvorenih vrata bila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak koja je naglasila da je Međimurska županija mnogo uložila u pokretanje Međimurskog veleučilišta i da je to bio jedan od strateških ciljeva Županije.

– Ono što mi kao regionalna uprava možemo napraviti na neki način samostalno, ali uz pomoć poduzetnika, je upravo pokretanje visokoškolskih ustanova i ostalih elemenata obrazovnog procesa, osiguravanje uvjeta za njihov rad i poticanje što boljeg okruženja da bi takve ustanove mogle imati što kvalitetnije nastavnike, što bolje studente i što jasniju perspektivu svog razvoja – istaknula je Novak.

Poduzetnicima je poručila kako je Županiji u tome nužna njihova podrška, pomoć, izražavanje njihovih očekivanja, ali isto tako upoznavanje regionalne, lokalne uprave s planovima i potrebama poduzeća.

– Tome služe i susreti kao što je ovaj. Možda netko od vas ima neke druge potrebe, osim onih koje u ovom trenutku Veleučilište može zadovoljiti te je ovakav jedan susret prilika da se i to iskaže i da se daju novi prijedlozi, a s druge strane da se studentima otvori perspektiva u vašim radnim sredinama, da im što prije damo do znanja da njihov život i karijera mogu biti uspješni i u našem okruženju, da nije uvijek najbolje rješenje odlazak u neku drugu sredinu ili iseljavanje – naglasila je pročelnica.

Grad Čakovec je dobivanjem Međimurskog veleučilišta i ovakvog obrazovnog, inovacijskog i tehnološkog centra otvorio vrata novim znanjima, rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini obećavši daljnju podršku i pomoć Grada učenicima i studentima.

– Tu su i ravnatelji naših srednjih škola koji vam daju temelje da dođete u naše obrazovne institucije, a osim Međimurskog veleučilišta tu je i Učiteljski fakultet. Vjerujem i nadam se da ćete danas s poduzetnicima pronaći sretan put i nekakvu spoznaju što želite u svom životu. Ono što je najbitnije od vas jest da učite ono za što imate vlastitih interesa jer čim ste zainteresirani za ono o čemu učite, sigurno će i rezultati biti bolji – poručila je gradonačelnica Cividini.

Istaknula je kako vjeruje da će im poduzetnici ponuditi dobra radna mjesta i da će se barem polovina onih koji se danas školuju u Međimurju ovdje i zadržati, kako bi gospodarstvo moglo iskoristiti njihovo znanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.