U čakovečkoj 2. osnovnoj školi započela je provedba Erasmus+ KA229 projekta, pod nazivom “Stories Bring Us Closer”

U čakovečkoj 2. osnovnoj školi započela je provedba Erasmus+ KA229 projekta, pod nazivom “Stories Bring Us Closer”

U čakovečkoj 2. osnovnoj školi započela je provedba Erasmus+ KA229 projekta, pod nazivom “Stories Bring Us Closer”, koji će se provoditi dvije školske godine. Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama, a postizat će se pomoću svijeta priča i pripovijedanja.

Početak projekta prigodnim su programom obilježili čakovečki učenici redom pjesme, plesa i pozitivnih poruka.

„Ovo je drugi Erasmus+ projekt u kojem je naša škola koordinator. Prvi takav projekt, pod nazivom “Innovate Together”, u suradnji sa školama iz šest europskih zemalja, uspješno smo proveli između 2017. i 2019. godine. Želim dobrodošlicu svima u okviru nove suradnje, u ovo vrijeme kada moramo još jače naglasiti kako narodi iz članica EU mogu živjeti zajedno u jedinstvu, miru i toleranciji“, između ostalog rekao je Vinko Grgić, ravnatelj 2. osnovne škole Čakovec i naglasio kako je projekt financiran sredstvima EU.

Njegova ukupna vrijednost je 158.300,00 eura, od čega je Agencija za mobilnost i programe EU čakovečkoj školi odobrila financijsku potporu od 37.824,00 eura.

U projektu sudjeluju učenici i učitelji razredne i predmetne nastave te školska knjižničarka, a voditeljica i autorica projekta je učiteljica engleskog jezika Branka Lamza. „Naši gosti, učitelji iz partnerskih škola će u Čakovcu i Međimurju boraviti pet dana, a u tom ćemo periodu za njih organizirati predavanja i radionice uz teme pripovijedanje s terapijskim učinkom, uporaba pripovjednih kocki i karti, japanskog pripovjednog teatra Kamišibaj i socijalne inkluzije kroz glazbu. Ujedno će nas gost Nikola Švenda educirati o radu s Romima te održati bubnjarsku radionicu, a iz svake zemlje po jedan učitelj partner u projektu održat će jedan sat nastave našim učenicima. Priliku će pritom iskoristiti kako bi i obišli Čakovec, gornje Međimurje i Varaždin“, objasnila je voditeljica projekta.

„Izuzetno mi je drago što su se sve čakovečke škole aktivno uključile u provedbu Erasmus projekata, omogućujući time svojim učenicima suradnju s vršnjacima iz ostalih europskih zemalja, a učiteljima nove mogućnosti stjecanja dodatnog znanja i vještina. Sigurna sam da će i ovaj projekt omogućiti svima koji u njemu sudjeluju nezaboravne trenutke i druženja, a također i nova znanja. Čestitam što su niti vodilje vašeg rada povećanje motivacije za učenjem, razvoj jezične pismenosti, uključivanje ranjivih skupina te kroz pripovijedanje upoznavanje drugih kultura i običaja, što pozdravljam i smatram izuzetno važnim. Posebno u svijetu koji se svakodnevno mijenja te će se generacije koje danas idu u školu, suočavati s novim i drugačijim izazovima. S druge strane, učenje i čitanje dobro su poznati recepti za uspjeh te je usvajanje takvih navika tijekom školovanja siguran recept za uspješnu budućnost“, u pozdravnom govoru rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te pozdravila učitelje iz škola partnera i pozvala učenike da cijene različitosti i posebitosti koje svaki narod nosi.

Spomenimo kako su partneri na projektu 1st Primary School of Neapoli Lasithiou-Crete-Greece iz Grčke, Circolo Didattico San Giovanni Bosco Biancavilla, Italija, Colegio Sagrado Corazón Agustinos Recoletos Guadalajara, Španjolska te Rödebyskolan Karlskrona, Švedska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.