Fuchs upoznao kolege s programom eksperimentalne cjelodnevne škole u Hrvatskoj

Fuchs upoznao kolege s programom eksperimentalne cjelodnevne škole u Hrvatskoj

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je svojim kolegama iz EU-a eksperimentalni program cjelodnevne škole koji će se od početak sljedeće školske godine provoditi u Hrvatskoj. Fuchs, koji je sudjelovao na sastanku ministara obrazovanja država članica EU-a, rekao da je su njegovi kolege sa zanimanjem saslušali njegovo izlaganje o eksperimentalnom programu te da je o tome bilateralno razgovarao i s estonskom ministricom Kristinom Kallas.

Fuchs je nakon sastanka u izjavi novinarima rekao da je iznenađen otporom na koji je naišao program cjelodnevne škole i to upravo od onih koji ga trebaju provoditi, od nastavnika. 
“Negdje u cijeloj toj priči su se izgubila djeca i ono zbog čega sve to skupa radimo”, kazao je Fuchs dodajući da se to ne radi zato da bi netko ostajao dulje u školi nego zato da djeca postižu bolje rezultate.

Nikada se u hrvatskoj povijesti nije toliko ulagalo u školske objekte

Hrvatski eksperimentalni program provodit će se četiri godine i onda bi negdje od 2027. ili 2028. sve škole trebale raditi u jednoj smjeni. Do tada će trebati sagraditi potrebne kapacitete za jednosmjenski rad škola, negdje će trebati graditi nove školske zgrade, a negdje dograđivati kako bi svi imale kuhinje, blagovaonice, sportske dvorane.
Za to je predviđeno preko milijardu eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost, europskog fonda za oporavak od posljedica pandemije. “Nikada se u hrvatskoj povijesti nije toliko ulagalo u školske objekte”, rekao je Fuchs. 
Ministar je komentirao rezultate Međunarodnog istraživanja čitalačke pismenosti (PIRLS) kod 4. razreda osnovne škole, prema kojem je Hrvatska druga u Europskoj uniji iza Irske.

“To je jako veliko postignuće i izrazito smo zadovoljni”, naglasio je Fuchs.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.