Prvi službeni posjet slovenskog ministra za Slovence u pograničnim područjima Mateja Arčona dogodio se u Rijeci

Prvi službeni posjet slovenskog ministra za Slovence u pograničnim područjima Mateja Arčona dogodio se u Rijeci

Novi ministar za Slovence u pograničnim krajevima sa susjednim zemljama i po Svijetu ovoga tjedna za svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj odabrao je Rijeku. To je bilo za očekivati, jer je u Rijeci sjedište Saveza slovenskih kulturnih društava u Hrvatskoj, kojem predsjedava Barbara Riman. Rijeka je ujedno i sjedište  slovenske zajednice u Primorsko Goranskoj županiji. Trebao je to biti susret upoznavanja slovenskog ministra sa djelovanjem slovenske zajednice u Hrvatskoj, ali u razgovorima i zatim u novinarskim pitanjima išlo se dalje u otvaranju novih ideja i putova suradnje sa susjedima.

Susret dviju delegacija, dobro pripremljen i zastupljen sa predstavnicima slovenskih institucija i svih slovenskih društava u Hrvatskoj imao je i predstavnicu hrvatske politike, zastupnicu Hrvatskoga sabora Barbaru Antolić Vupora, koja je i aktivna pripadnica slovenske manjine u Hrvatskoj. Upravo ona je pred svim nazočnim političarima i predstavnicima slovenskih i hrvatskih medija objasnila potrebu otvaranja javne prijevozne linije autobusa između dva grada susjeda, Varaždina i Ptuja. To su mjesta vrlo privlačna za domaće i strane turiste i čak za dnevne migracije lokalnog pučanstva Hrvatske i Slovenije. Slovenski ministar Matej Arčon je odgovarajući i na druga pitanja vezana za turizam potvrdio da je „turizam ta grana gospodarstva, koja je za Sloveniju, pa i za Hrvatsku vrlo značajna i da u tome mogu manjine sa obje strane granice imati značajnu ulogu“.

Barbara Antolić Vupora istakla je, da je ona prva pripadnica slovenske manjine u Hrvatskom Saboru (istina izabrana kao predstavnike stranke SDP) i da dobro razumije problem ostvarenja sudjelovanja predstavnika slovenske manjine u Hrvatskom Saboru, što bi prema njezinom mišljenju trebalo učiniti »sa izmjenom izbornog zakonodavstva, tako da se omogući rotacija zastupnika manjina u Saboru, kako bi mogli biti uključeni i predstavnici malobrojnijih manjina u Hrvatskoj«.

Ovu ideju dakako pozdravila je predsjednica Saveza slovenskih kulturnih društava u Hrvatskoj Barbara Riman, u vjerovanju da bi se to moglo i ostvariti.

Uz ministra Arčona susretu u Slovenskom domu Kulturno prosvjetnog društva »Bazovica« bila je nazočna državna tajnica Vesna Humar i Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dovžan. U sadržajno bogatim razgovorima bilo je riječi o sudjelovanju slovenske zajednice u Hrvatskoj i hrvatskih institucija u okviru međunarodnog projekta europska prijestolnica kulture Nove Gorice i Gorice 2025.godine.

Ministar Arčon je u konkretiziranju budućih zadaća postavio pitanje »bitnog povećanja broja vijeća slovenske manjine u gradovima i općinama », što bi se prema  njegovom mišljenju trebalo ostvariti već slijedeće godine na lokalnim izborima u Hrvatskoj.

Sugovornici su zajedno zaključili, da ima prepreka u izvođenju učenja slovenskog jezika. O ovim i drugim problemima življenja i djelovanje slovenske zajednice u Hrvatskoj državni ured Slovenije za Slovence po svijetu konkretizirat će zadaće i poteze, posebno u radu sa mlađim generacijama.

Uvjerili smo se, da slovenska zajednica ima dobro razvijenu izdavačku djelatnost i kulturna događanja, sa vrlo čestim posjetima krajeva značajnim u kulturi Slovenije i Hrvatske . To je lijepo vidljivo iz njihovog glasila »Sopotja«( usporedni putovi), koje uređuje Marjana Mirković, inače vrijedni promotor medijske i kulturne prisutnosti ove zajednice u Hrvatskoj i u Sloveniji, sa svojim stalnim djelovanjem i na slovenskom nacionalnom radiju.

Lijepo održavana i uređena zgrada Slovenskog doma BAZOVICA u Rijeci, sa stalnim izložbama slika svojih umjetnika, od prošle godine ima i uglednu presađenu vinovu lozu iz više stoljetne loze u mariborskom lentu. To je vrijedni spomenik slovenske kulture, prirode i vinogradarstva, koji krasi ulaz  u Slovenski dom u Podpinjolu u Rijeci .

Piše: Ivan Botteri, dopisnik portala HIA iz Slovenije    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.