Što je Tanja Fajon poručila Zagrebu: "Hrvatska ima u Sloveniji prijateljicu i saveznicu!"

Što je Tanja Fajon poručila Zagrebu: "Hrvatska ima u Sloveniji prijateljicu i saveznicu!"

ZAGREB-LJUBLJANA - Evo nekoliko riječi dojmova s prvog službenog posjeta Zagrebu, koje nam je poslala prva slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon. Njezin prvi dolazak u Zagreb bio je vođen jasnom željom, da treba " u ulozi ministrice vanjskih poslova jačati dobrosusjedske odnose i pokazati da ima Hrvatska u Sloveniji prijateljicu i saveznicu!".

Evo nekoliko naglasaka, koje je Tanja Fajon isticala svojim sugovornicima u Zagrebu (kolegi ministru, Premijeru i Predsjedniku Republike Hrvatske):
"Slovenija podržava ulazak Hrvatske u schengensko područje, kao i u europodručje". S ovim riječima ministrica Fajon odbacuje neke teze da Slovenija želi blokirati ulazak Hrvatske u Schengen. Fajon tu svoju tvrdnju ilustrira s činjenicom da "u vrhuncu turističke sezone mi ljudi vrlo rado putujemo na obje strane".
Naravno, Tanja Fajon je diplomatskim rječnikom govorila i o prazninama u slovensko-hrvatskim odnosima biranim riječima izražavajući želju da naše odnose još jačamo i gradimo na povjerenju". Očito je najveću političku težinu te praznine dala u poruci svojim domaćinima:

"Hrvatskom političkom vrhu sam poručila, da će nova vlada Republike Slovenije ustrajati na poštovanju arbitražnoga sporazuma". Vrijedi uočiti, da Fajon ne govori izričito o odluci Međunarodnoga suda arbitraže o granici nego o arbitražnom sporazumu. U nastavku potvrđuje, da se već radi na otvaranju mogućnosti i prostora za "rješavanje konkretnih pitanja", o čemu se je ove srijede dogovorila s hrvatskim ministrom Gordanom Grlić Radmanom, pa je kod toga navela nekoliko primjera kao ribolov, obnova mostova i drugih pograničnih objekata. Bila je to za Sloveniju dobra prilika za poticanje gospodarske suradnje, posebno u razgovorima s premijerom Andrejom Plenkovićem o nabavi plina iz LNG terminala na Krku.

Dakle, bili su to otvoreni razgovori u traženju zajedničkih interesa i rješavanju otvorenih pitanja "na radnoj razini". Nekako izgleda da zajedničko Jadransko more sve povezuje: zaštita mora, suradnja sjevernih jadranskih susjeda u zaštiti mora i većoj ulozi luka, turizam i komunikacije ljudi, te manjine koje žive u ovim državama. Upravo danas je Tanja Fajon imala u Zagrebu susret s predstavnicima slovenske manjine u Hrvatskoj, koja ima sjedište na moru, u Rijeci.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.